Oprichten van wooncoöperatie in Noord is financieel lastig

In Noord wil een tiental Amsterdammers een wooncoöperatie verwezenlijken. Ze hopen op een korting op de grondprijs, maar woningcorporatie Ymere staat niet te springen.

Bien Borren
De Oleanderstraat in de Van der Pekbuurt. Beeld Charlotte Odijk
De Oleanderstraat in de Van der Pekbuurt.Beeld Charlotte Odijk

Volgens architect Bas van Vlaenderen (50) is coöperatie Copekcabana - zoals de organisatie zichzelf heeft genoemd - een antwoord op het nijpende woningtekort in Amsterdam. "En een tegemoetkoming aan onalledaagse woonwensen."

Bijna twee jaar geleden richtte Van Vlaenderen, man van het eerste uur, met gelijkgestemden Copekcabana op. Een wooncoöperatie geeft leden meer zeggenschap dan wanneer ze in een corporatiehuis leven.

Steun
In de nieuwe Woningwet van minister Stef Blok is ruimte gemaakt voor dergelijke burgerinitiatieven als die van Van Vlaenderen. Het is sindsdien makkelijker voor corporaties om bestaande panden te verkopen aan coöperaties. Ook bij de gemeente ziet Copekcabana steun. Vorige week maakte wethouder Ivens bekend dat de stad woongroepen met huurders wil stimuleren.

Van Vlaenderen hoopt op een korting van Ymere op de woningen. "Een marktconforme prijs kunnen wij moeilijk opbrengen." Een woordvoerder van Ymere kan er kort over zijn. "We gaan geen cadeautjes weggeven. Initiatieven als Copekcabana juichen we toe, maar we gaan geen korting geven op de verkoopprijs."

Lees ook: Bewoners willen eigen woon­milieu opbouwen in Van der Pekbuurt [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden