Oppositiepartijen: 'Eigen onderzoek Kamer naar opvattingen Turkse jongeren'

De Tweede Kamer moet een eigen onderzoek doen naar de opvattingen van Turkse jongeren in Nederland over extremistische groepen als IS. De Tweede Kamerleden Pieter Heerma (CDA), Steven van Weyenberg (D66) en Sadet Karabulut (SP) hebben dat vandaag bepleit in een overleg met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Redactie
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld anp
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld anp

De partijen doen het voorstel naar aanleiding van een enquête van Motivaction onder 300 Nederlands-Turkse jongeren. Zo'n 80 procent van de respondenten zei het goed te vinden dat er in Nederland moslims zijn die bewegingen als IS steunen. Ook stelde een grote meerderheid van de ondervraagde jongeren het geweld van jihadistische groepen niet af te wijzen.

Minister Asscher van Integratie zei geschokt te zijn door de uitkomsten van het onderzoek. Tegelijkertijd stelde hij dat het onderzoek 'ongerijmdheden' bevat. Zo tonen de Turkse jongeren zich positief over jihadstrijders in Syrië, maar stellen ook in grote meerderheid voor democratie en tegen een kalifaat zijn. Vanmiddag debatteerde de minister met de Kamer. Hij beloofde een diepgravend vervolgonderzoek toe.

'De conclusies in het onderzoek vind ik verontrustend, maar ik wil er meer van weten. Wat zit erachter?', zei hij in de Kamer. Hij zei verheugd te zijn over verontwaardigde Turkse reacties op het rapport. 'Dat gaf mijn hart wel weer een sprongetje. Sommige jongeren schreeuwden het bijna uit dat zij zich niet gerepresenteerd voelen door die enquête.' De minister stelde dat zulke 'positieve krachten' moeten worden omarmd. 'Als we alleen maar het schrille geluid van het extremisme horen en dat echoën dan eindigen we met z'n allen somber.'

'Samen strijden tegen IS'

Eerder vandaag bezocht Asscher een Turkse moskee in IJmuiden. Hij trof daar geen Turken die jihadstrijders steunen. 'Iedereen walgt hier van IS', stelde de minister na zijn bezoek. 'Samen strijden tegen IS', was volgens hem de algemene gedachte. De Kuba-moskee in IJmuiden heeft de afgelopen tijd te maken gehad met diverse gewelddadige incidenten. Asscher onderstreepte bij zijn bezoek aan de moskee dat geweld tegen mensen vanwege hun geloof nooit geaccepteerd mag worden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden