Nieuws

Oppositieleden in Venezuela opgepakt en naar ambassades gevlucht

De Venezolaanse regering schakelt tegenstanders één voor één uit. In twee dagen is één oppositieleider opgepakt, en vluchtten drie anderen een buitenlandse ambassade in. 

Americo De Grazia Beeld AFP
Americo De GraziaBeeld AFP

De gemeenschappelijke deler tussen Americo de Grazia, Marianella Magallanes, Richard Blanco en Edgar Zambrano is dat ze vorige week alle vier actief en zichtbaar deelnamen aan de poging de regering van president Nicolás Maduro af te zetten. Ze zijn daarnaast alle vier van hun parlementaire immuniteit ontdaan, net als zelfverklaard interim-president Juan Guaidó en zeker vijf andere prominente leden van de Venezolaanse oppositie. Opgeteld bij leider Leopoldo Lopez, die al anderhalve week in de ambassade van Spanje verblijft, zitten nu vijf prominente parlementariërs ondergedoken of vast.

Zambrano is Guaidó’s vice-voorzitter in het Venezolaanse parlement, en zijn eerste bondgenoot die na de mislukte coup van vorige week is aangehouden. De manier waarop dat gebeurde had haast iets lachwekkends. Bij het verlaten van het kantoor van zijn partij Acción Democrática (AN) in hoofdstad Caracas omsingelde een arrestatieteam woensdag het voertuig waarin Zambrano zat. Omdat die weigerde uit te stappen, werd hij met auto en al naar het politiebureau gesleept. “Wij democraten zullen nooit stoppen met vechten!,” twitterde hij vanuit de auto. Daarna werd het stil.

In de loop van donderdag kwam vervolgens van de Argentijnse autoriteiten het bericht dat parlementariër Blanco zich in hun ambassade had gemeld. Italië bood ondertussen onderdak aan De Grazia en Magallanes.

‘Hij is te zwak’

Waar collega-oppositieleden bij gebrek aan immuniteit praktisch vogelvrij zijn, hoeft Juan Guaidó zich nog geen zorgen te maken over een spoedige arrestatie. Dat zou de regering Maduro niet durven, zei hij vorige week zelf in een interview met NRC Handelsblad. “Maduro is te zwak,” klonk het vol bravoure. Donderdag verscheen Guaidó tussen aanhangers op straat in Caracas, waar hij de arrestatie van Zambrano een wanhoopsdaad van de regering noemde. Hij beschuldigde Maduro ervan dat hij erop uit is het parlement te ontmantelen. “Als er ooit sprake is geweest van een staatsgreep in Venezuela, dan is dat nu.”

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence herhaalde nogmaals dat Maduro in zijn ogen een dictator is, en niet langer de rechtmatige regeringsleider van Venezuela.

Strategisch te werk

Guaidó weet zich behalve van steun van de Verenigde Staten ook verzekerd van de steun van de Europese Unie en van meer dan vijftig andere regeringen wereldwijd. Maduro kan op zijn beurt op Rusland en China rekenen, maar heeft in zijn directe omgeving alleen nog een vriend in Cuba en Bolivia. Guaidó iets laten overkomen, zou zijn regering alleen nog maar meer isoleren dan nu al het geval is. 

Maar door de politieke bondgenoten van Guaidó op te jagen of te arresteren, maakt Maduro zijn tegenstander in elk geval wél duidelijk de confrontatie in eigen land niet te schuwen. Door zijn directe omgeving strategisch uit te schakelen, wordt Guaidó het werk steeds verder mogelijk onmogelijk gemaakt. “We hebben alle tijd,” zei Diosdado Cabello, een prominent partijgenoot van Maduro gisteren.

Guaidó heeft de Venezolanen andermaal opgeroepen zaterdag massaal de straat op te gaan. Het is voorlopig zijn enige wapen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden