Oppositiecoalitie Zuid-Afrika nu al uit elkaar

Een plan van de Zuid-Afrikaanse oppositie om samen de verkiezingsstrijd aan te gaan tegen het Afrikaans Nationaal Congres, is al na vijf dagen in duigen gevallen. Volgens de Democratische Alliantie (DA) is oppositieleider Mamphela Ramphele haar belofte niet nagekomen om haar Agang-partij in de alliantie te laten opgaan en presidentskandidaat te worden.

Redactie
Mamphela Ramphele Beeld REUTERS
Mamphela RampheleBeeld REUTERS

'Dr. Ramphele heeft getoond dat haar niet toevertrouwd kan worden een project tot een goed einde te brengen. Dat is heel jammer', liet DA-leider Helen Zille gisteren in een verklaring weten. Wat Ramphele precies voor ogen heeft, is volgens Zille onduidelijk, maar het is in elk geval 'niet in het belang van het Zuid-Afrikaanse volk'.

Zille voegde eraan toe dat zij al heel lang persoonlijk met Ramphele bevriend is en dat zij al vele jaren probeert Ramphele over te halen de politiek in te gaan.

Partij kwam niet van de grond
Vorig jaar leek dat te zijn gelukt toen Ramphele haar eigen partij oprichtte, maar Agang kwam niet goed van de grond. Nadat de DA vorige week had aangekondigd dat zij haar partij zou opdoeken en tot de alliantie zou toetreden, haastte Ramphele zich te verklaren dat zij leider bleef van haar partij en dat berichten dat zij lid van de DA zou worden onjuist waren.

Met Ramphele als presidentskandidaat hoopte de DA het ANC naar de kroon te kunnen steken. Het ANC is sinds de eerste verkiezingen voor alle Zuid-Afrikanen in 1994 onafgebroken aan de macht.

Apartheidsregime
Ramphele verdiende in de strijd tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime haar sporen als activiste en partner van Steve Biko, die in 1977 door de politie werd gemarteld en vermoord.

Het ANC had vorige week geen goed woord over voor de fusie van Agang met de DA, noch voor Ramphele als presidentskandidaat. Volgens ANC-secretaris-generaal Gwede Mantashe kwam Rampheles kandidatuur neer op 'het inhuren van een zwarte' in een poging de nieuwe partij een multiraciaal gezicht te geven.

Zuma aan kop
Zittend president Jacob Zuma gaat aan kop in de peilingen. De populariteit van Zuma en zijn partij zijn wel afgenomen door corruptieschandalen, armoede, werkeloosheid en een gebrek aan overheidsdiensten. Toen Zuma onlangs een speech gaf tijdens de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela, werd hij door het publiek uitgejouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden