Oppositie woest over 'schimmige procedure' rond pensioenregels

Een groot deel van de oppositie is woest over het gemak waarmee een Kamermeerderheid deze week heeft ingestemd met nieuwe Europese pensioenregels.

Deborah Jongejan
Pas nadat de Kamer akkoord ging, is Jetta Klijnsma gevraagd uit te leggen wat de nieuwe richtlijn betekent voor de Nederlandse pensioenen Beeld anp
Pas nadat de Kamer akkoord ging, is Jetta Klijnsma gevraagd uit te leggen wat de nieuwe richtlijn betekent voor de Nederlandse pensioenenBeeld anp

Pas dinsdagavond om 19.00 uur kregen Kamerleden een Engelstalige wettekst van 100 kantjes, de volgende dag stemden VVD, PvdA, D66 en GroenLinks er al mee in.

Wat het extra bijzonder maakt: de dag nadat de Kamer akkoord ging, is staatssecretaris Jette Klijnsma met steun van alle partijen gevraagd uit te leggen wat de nieuwe richtlijn betekent voor de Nederlandse pensioenen. "Dat wil je toch weten voordat je ermee instemt? Dit is een bizarre procedure, ik ben belemmerd in mijn controlerende taak," zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij heeft dinsdag tot 2 uur 's nachts doorgewerkt om de hele wettekst te kunnen lezen.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf had die tijd niet. "Ik heb er nauwelijks serieus naar kunnen kijken, maar Klijnsma wilde de stemming in Europa niet uitstellen. Alles duidt er op dat we de tekst al eerder hadden kunnen krijgen, maar dat het onder de pet is gehouden om het Brexit-referendum niet te beïnvloeden." SP-Kamerlid Paul Ulenbelt: "We zijn furieus. Dit is een schimmige procedure geweest."

Hoog van de toren
Volgens een woordvoerder van Klijnsma (Sociale Zaken) heeft ze het stuk meteen naar de Kamer gestuurd zodra het beschikbaar was vanuit Brussel. Ook heeft ze de Kamer vertrouwelijk geïnformeerd.

De coalitiepartijen vinden dat de oppositie te hoog van de toren blaast. "Iedereen doet alsof ze 100 pagina's voor het eerst moesten lezen, maar in concept was het al veel langer bekend," zegt PvdA'er Roos Vermeij. VVD-Kamerlid Helma Lodders: "Ik weet precies waartegen ik 'ja' heb gezegd. Klijnsma heeft goed over deze richtlijn onderhandeld, anders hadden wij er nooit mee ingestemd."

De nieuwe Europese richtlijn regelt onder meer dat Nederlandse pensioenfondsen zich in het buitenland kunnen vestigen, waar ze onder een andere toezichthouder vallen. De Nederlandse Bank kan dat tegenhouden met een vetorecht, maar dat is weer aan regels gebonden. Omtzigt vreest dat het een verslechtering is ten opzichte van nu. "Hier had ik goed naar willen kijken, maar die kans heb ik niet gehad.''

Het kan voor Nederlandse fondsen aantrekkelijk zijn uit te wijken naar landen met minder strengere pensioenregels, maar dat zou risico's kunnen opleveren voor de deelnemers van het fonds. Oorspronkelijk wilde Brussel zich veel verder mengen in de nationale pensioenstelsels, maar dat is na twee jaar onderhandelen grotendeels geschrapt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden