Update

Oppositie wint overtuigend in Australië

De coalitie van centrumrechtse partijen onder leiding van de Liberal Party heeft zaterdag op overtuigende wijze de parlementsverkiezingen in Australië gewonnen. Liberal-leider Tony Abbott wordt de nieuwe premier.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Na telling van meer dan negentig procent van de stemmen stond de Liberal Party op 53 procent, tegen 47 procent voor Labor. De coalitie lijkt 91 zetels in het 150 zetels tellende Huis van Afgevaardigden te bemachtigen. Labor komt er met 54 zetels niet genadig van af.

Labor-leider Kevin Rudd heeft zijn nederlaag en daarmee het einde van zes regeringsjaren van Labor erkend. 'Ik weet dat degenen die Labor een warm hart toedragen somber gestemd zijn vanavond en als uw premier en als fractievoorzitter van uw grote Australische Labor Party accepteer ik mijn verantwoordelijkheidi', zei Rudd in een toespraak tot zijn aanhang. 'Ik heb alles gegeven, maar het was niet genoeg om te winnen.'

Rudd gaf aan af te zullen treden als partijleider. 'Het Australische volk verdient, denk ik, een nieuwe start.'

De 'minst ongunstige' kandidaat
De coalitie van Abbott profiteerde optimaal van interne partijtwisten binnen Labor en een gehate belasting voor grote vervuilers die deze partij invoerde. Moe van de politieke instabiliteit van de afgelopen jaren lijkt de Australische kiezer de voorkeur te hebben gegeven aan de 'minst ongunstige' kandidaat.

Abbott is allesbehalve een charismatische stemmentrekker. De 55-jarige katholiek werd in het verleden zelfs 'onverkiesbaar' genoemd. Maar de kiezers zijn Labor en Rudd beu. 'Deze verkiezingen zijn door de regering verloren in plaats van gewonnen door Abbott', zei voormalig Labor-premier Bob Hawke tegen Sky News.

Abbott wordt de derde premier van Australië in drie maanden tijd. Aan hem de taak een einde te maken aan de politieke instabiliteit die het land in zijn greep heeft. Dat is nog lastig genoeg nu de economie hapert en de begroting op orde moet worden gebracht.

De verkiezingen van zaterdag bezorgen waarschijnlijk voor het eerst een Aboriginal-vrouw een parlementszetel. Voormalig olympisch atlete Nova Peris heeft vrijwel zeker in het Northern Territory een zetel voor de Senaat bemachtigd. De kansen op een senaatszetel voor Wikileaks-klokkenluider Julian Assange in de staat Victoria lijken verkeken.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Tony Abbott (L). Beeld epa
Tony Abbott (L).Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden