Oppositie wil sneller EU-mening van kabinet

De oppositie verwijt de regeringspartijen VVD en PvdA dat zij het niet eens zijn over de Europese Unie en over welke bevoegdheden in Brussel moeten liggen en welke in de lidstaten. De oppositie wil ook sneller van het kabinet een nieuwe EU-visie, bleek dinsdag in een Europadebat in de Tweede Kamer.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. Beeld anp

Fractievoorzitters van de oppositiepartijen konden er in het Kamerdebat niet bij dat PvdA-leider Diederik Samsom afstand nam van de speech, terwijl Zijlstra stelde dat die leek op een 'uitgewerkte versie' van de EU-paragraaf van het regeerakkoord. Samsom zei dat de EU veel meer is dan 'de karige interpretatie van Cameron van de unie als een veredelde vrijhandelszone'.

Waardengemeenschap
Hij ziet de Unie ook als een waardengemeenschap. Zijlstra was kritischer over de EU en waarschuwde dat het draagvlak voor Europa verdwijnt als er geen bevoegdheden terugkomen naar de lidstaten. Samsom noemde het ,,nuttig, maar niet het belangrijkste'' om regels te schrappen. Belangrijker is dat economieën in de EU naar elkaar toegroeien en gezamenlijk uit de crisis klimmen, zei hij.

De oppositie zag het met verbijstering aan. Alexander Pechtold (D66) sprak van een 'idioot schimmenspel', Geert Wilders (PVV) zei te kijken naar een 'schertsvertoning'. Pechtold en CDA-leider Sybrand Buma riepen het kabinet op sneller met een nieuwe visie op de EU te komen en met een lijst over welke bevoegdheden beter niet in Brussel maar in de hoofdsteden kunnen liggen.

Trein
'Het kabinet moet de opdracht uit het eigen regeerakkoord veel sneller uitvoeren, want de Europese trein dendert voort', zei Buma. Hij werd aangevallen en gecomplimenteerd over zijn nieuwe kritische standpunt over Europa en ontkende dat hij ineens tegen de EU was. 'Het kan: minder regels vanuit Brussel, maar toch verder met integratie.' De CDA-voorman noemde in de Volkskrant van dinsdag een lijstje onderwerpen waar Brussel zich niet meer mee moet bemoeien. Hierover namen meerdere partijen hem onder vuur.

Zijlstra deed laconiek over alle verschillen tussen VVD en PvdA. Hij noemde ze 'niet verontrustend' en 'geen probleem'. Zijlstra wilde er niet 'omheen ouwehoeren' dát er duidelijke verschillen zijn. Maar voor hem is het regeerakkoord leidend en daarbinnen is ruimte voor 'nuanceverschillen'. Het kabinet moet die bij elkaar brengen.

Alexander Pechtold Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden