Oppositie wil macht zorgverzekeraars aan banden

Kost de broodnodige inhuur van peperduur extern personeel MC Slotervaart de kop? Volgens de oppositiepartijen in de Tweede Kamer zit hier een ingewikkeld arbeidsmarktvraagstuk achter.

Edwin van der Aa
Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen van de PvdA Beeld anp
Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen van de PvdABeeld anp

Het personeelsprobleem moet worden aangepakt door aanpak van de concurrentie en grootschaligheid in de zorg, menen zij.

Volgens SP-Kamerlid Henk van Gerven zijn de afgelopen tientallen jaren in de ziekenhuiswereld gekenmerkt door schaalvergroting en fusiegolven en een toenemende marktwerking. Daar zijn MC Slotervaart en ook de MC IJsselmeerziekenhuizen nu de dupe van.

"Zulke kleinere ziekenhuizen zijn niet meer verzekerd van een veilige toekomst, met alle gevolgen van dien. Het voortbestaan als volwaardig ziekenhuis wordt afhankelijk van toevalligheden, zoals een goed bestuur."

Bestaansrecht
Om de heerschappij van de grote ziekenhuizen - vooral in een metropool als Amsterdam - en de inhuur van duur extern personeel tegen te gaan én om continuïteit en kwaliteit te kunnen blijven garanderen, zal er volgens de SP'er intern meer personeel moeten worden opgeleid. Zowel artsen als verpleegkundigen. "Als het systeem niet werkt, is het verstandig dat systeem te veranderen," oordeelt Van Gerven.

Ook de PvdA wil af van de marktwerking, om te beginnen moet de macht van zorgverzekeraars worden ingeperkt.

Wat betreft het bestaansrecht van een ziekenhuis hangt het er volgens PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen vanaf hoe nodig die instelling is voor goede zorg in de omgeving. Zo vindt ze dat er in Flevoland een 'uiterste poging' moet worden gedaan om dat ziekenhuis en het personeel daar te behouden.

Werkdruk
Ploumen: "Wat betreft het Slotervaart: ik woon daar vlakbij en weet hoe prettig het is om een ziekenhuis in de buurt te hebben. Maar het zorglandschap verandert ook. Dus moet duidelijk worden in welke vorm dat ziekenhuis kan blijven bestaan. Minister Bruins (Medische Zorg) moet daar wel een rol in spelen en de visie van het kabinet hierop met de Tweede Kamer delen."

Bij bespreking van de zorgbegroting in de Tweede Kamer, vorige week, kraakte de PvdA de arbeidsmarktplannen voor de zorg van het kabinet al. Er gebeurt volgens de partij onvoldoende met de te lage salarissen en te hoge werkdruk.

"Antwoord van het kabinet: dat moet de sector zelf oplossen. Dat leidt tot ellende voor zowel medewerkers als patiënten. Van afdelingen die moeten sluiten tot patiënten die niet geholpen kunnen worden, van een hogere werkdruk en meer burn-outs tot instellingen die elkaars medewerkers wegkopen."

GroenLinks
"We kunnen sowieso een voortdurend tekort aan vast zorgpersoneel vaststellen, zeker in de grote steden," aldus GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. "En het gekke is dus nu dat er bij een ziekenhuis in de hoofdstad Amsterdam mensen moeten vrezen voor hun baan, terwijl we alles moeten doen om die krachten vast te houden voor de zorg elders."

GroenLinks wil de zorg vooral 'toekomstbestendig' organiseren. Ellemeet: "Het systeem lijkt nu niet te werken; verzekeraars hebben geen macht bij grote ziekenhuizen en knijpen de eerste lijn (bijvoorbeeld huisartsen en psychologen, red.) en kleinere ziekenhuizen vervolgens uit. Dus moeten we die macht van de grote jongens inperken en veel strenger worden op fusies van verzekeraars en ziekenhuizen."

Ook wil het Kamerlid dat er harde politieke afspraken worden gemaakt over het verplaatsen van zorg van het ziekenhuis naar de wijk, dichtbij mensen. "De gefuseerde ziekenhuizen in Amsterdam zijn peperduur, haal die basiszorg daar weg en laat ze zich alleen specialiseren. Het Slotervaart had ook een wijkfunctie, die verlies je nu. Hoe ga je dat behouden? Dat is waardevolle zorg."

Meer over het dreigende faillissement van MC Slotervaart

Volg de laatste ontwikkelingen rond het ziekenhuis in ons blog.

De patiënten van het Slotervaartziekenhuis zijn behoorlijk geschrokken van het nieuws dat het voortbestaan van 'hun' ziekenhuis aan een zijden draadje hangt. "Waar moeten we heen? Mijn hele dossier ligt hier. Het is ook zo vertrouwd."

Ziekenhuizen overleggen koortsachtig over de opvang van de patiënten. "Er is continu intensief overleg tussen de ziekenhuisbesturen hoe we hen onderling verdelen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden