Update

Oppositie trekt fel van leer tegen 'Teeven-deal'

De oppositie in de Tweede Kamer heeft kritiek op de deal die staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) in 2000 heeft gesloten met een crimineel. Teeven was toen officier van justitie. De regeringspartijen VVD en PvdA gaan ervan uit dat de deal binnen de toenmalige regels paste.

Fred Teeven op het Binnenhof Beeld anp
Fred Teeven op het BinnenhofBeeld anp

In het debat is Teeven zelf niet aanwezig, omdat niet hij maar minister Ivo Opstelten nu politiek verantwoordelijk is voor het Openbaar Ministerie en dus ook voor het optreden van Teeven 14 jaar geleden.

BIj de omstreden deal betaalde Cees H. 750.000 gulden (340.000 euro) boete aan de Staat. Tegelijk hielp de overheid hem, volgens hoogleraren belastingrecht deze week in het programma Nieuwsuur, om enkele miljoenen guldens wit te wassen. De Belastingdienst zou daar volledig buiten zijn gehouden.

Straf
In het Kamerdebat vroegen oppositiepartijen als de PVV en GroenLinks zich hardop af wat de 'gewone Nederlander' van de regeling moet denken. 'Wie een beetje straf verdient, krijgt straf. Wie veel straf verdient, krijgt geld', aldus Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. Ook zijn er vragen over het feit dat de fiscus er buiten werd gehouden. Volgens de PVV had die zeker geïnformeerd moeten worden.

'Hoe is dit in 's hemelsnaam mogelijk geweest?', aldus Jan de Wit van de SP over het witwassen. 'Dit raakt aan de integriteit van justitie en van de staatssecretaris', vindt Magda Berndsen van D66. 'De onderste steen moet boven', eist ze. 'Hoeveel geld is de staat zo misgelopen?'

Belastingdienst
Madeleine van Toorenburg van het CDA is van haar stoel gevallen, vertelde ze, toen ze hoorde dat de Belastingdienst erbuiten is gehouden ten gunste van een crimineel. 'Een gulle schenking gefaciliteerd door justitie', mopperde ze.

Jeroen Recourt van de PvdA vindt het maar een slappe deal die destijds is gesloten, maar gaat ervan uit dat die binnen de wet is geweest. Ard van der Steur van de VVD zei dat we met de ogen van nu naar de situatie van toen kijken en die niet helemaal begrijpen. Hij wil nog eens de precieze gang van zaken horen van het kabinet en of die toen echt wel door de beugel kon.

De vorig jaar uit de PVV gestapte Louis Bontes relativeerde de zaak: er zijn wel belangrijker zaken te bespreken, vindt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden