Oppositie tegen versobering kindregelingen

Bij de oppositie in de Tweede Kamer bestaat breed verzet tegen de plannen van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken om 800 miljoen euro te bezuinigen op de financiële kindregelingen. Het leeuwendeel van de oppositie, CDA, PVV, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP, is tegen de voorstellen. Die krijgen daardoor mogelijk geen meerderheid in de Senaat, waar de regeringsfracties VVD en PvdA onvoldoende zetels hebben.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Beeld anp
Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher.Beeld anp

CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemt het plan van Asscher 'onverstandig en oneerlijk'. Volgens hem geeft Nederland nu al veel minder financiële steun aan ouders dan omringende landen. Het kabinetsvoorstel noemt hij nivellerend, waardoor de middeninkomens de dupe zijn.

PVV-Kamerlid Harm Beertema heeft soortgelijke kritiek. De PVV wil ook wel aanpassing in de kindregelingen, maar die zouden alleen ouders met meer dan twee kinderen moeten treffen. De PVV wil bovendien de export van kinderbijslag naar het buitenland tegengaan.

De SP is niet principieel tegen het samenvoegen van kindregelingen, zoals Asscher voorstel, maar wel tegen de bezuinigingen die ermee gepaard gaan.

Voor D66 telt zwaar dat er tegenover de bezuinigingen op de kindregelingen geen extra investeringen in het onderwijs staan. 'Het kabinet heeft niet geluisterd naar de zorgen van D66', zegt Kamerlid Steven van Weyenberg. De Democraten pleiten al geruime tijd voor meer geld voor het onderwijs. 'De balans is zoek', vindt Van Weyenberg.

Volgens de ChristenUnie laat het kabinet gezinnen de rekening van de crisis betalen. 'Een slecht plan op een slecht moment', noemt Kamerlid Carola Schouten het wetsvoorstel. 'Kabinet dupeert gezinnen opnieuw', vindt ook de SGP.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman spreekt van 'afbraak van de kinderopvang'. Volgens haar gaat een bijstandsmoeder er door de kabinetsplannen 4,5 procent op achteruit.

Van elf naar vier
Asscher wil met zijn plannen het huidige aantal kindregelingen van elf terugdringen naar vier. Alleen de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag blijven overeind.

Binnen deze regelingen vinden ook nog versoberingen plaats. Nu kosten alle kindregelingen nog 10 miljard per jaar. Het kabinet wil structureel 800 miljoen euro op de regelingen bezuinigen. Onder meer door verlaging van de kinderbijslag voor oudere kinderen. Asscher wil onder andere bereiken dat ouders niet in een 'armoedeval' belanden als ze vanuit een uitkering gaan werken. De maatregelen moeten in 2015 ingaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden