Update

Oppositie tegen begrotingen Natuur en Volksgezondheid

De PvdA heeft vandaag de gehele begroting Volksgezondheid verworpen. Tweede Kamerlid Eeke van der Veen van de grootste oppositiepartij stelde dat de financiële risico's te groot zijn en hekelde de plannen voor verdergaande marktwerking in de zorg. Bovendien is de PvdA tegen de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget, waarmee mensen zelf zorg op maat kunnen inkopen.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Beeld anp
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid.Beeld anp

De kabinetsplannen voor volgend jaar in de begroting Volksgezondheid zijn overigens wel door een ruime Kamermeerderheid aangenomen.

De PvdA kondigde in november al aan tegen te stemmen, direct na het Kamerdebat met minister Edith Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid over de kabinetsplannen voor 2012. Schippers waarschuwde toen dat de PvdA met het verwerpen van de begroting ook stemt tegen zaken, zoals de zorgtoeslag, het mantelzorgcompliment en het gehandicaptenvervoer.

Natuur
Uit protest tegen de vergaande kabinetsbezuinigingen op natuur hebben de PvdA, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren vandaag tegen de natuurbegroting gestemd. De partijen noemden de manier waarop staatssecretaris Henk Bleker van Natuur 70 procent bezuinigt op de uitgaven voor natuur onverantwoord en buiten alle proporties.

'Natuur is kwetsbaar en verdient bescherming van de overheid. Door deze bezuiniging verloedert de natuur in ons land', aldus de PvdA. De Partij voor de Dieren zag nooit eerder een 'zo verwoestende begroting voor de Nederlandse natuur'. GroenLinks wil pas over de begroting stemmen als er een duidelijk natuurakkoord met de provincies ligt. CDA, VVD. PVV en SGP, net genoeg voor een meerderheid, stemden wel voor.

Provincies
Hoewel niet alle provincies ja hebben gezegd tegen het natuurakkoord, willen CDA, VVD, SGP en PVV dat Bleker het akkoord gewoon gaat uitvoeren. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde het voorstel van CDA'er Ger Koopmans. Hij vindt dat provincies die ja hebben gezegd tegen de afspraken waarbij het Rijk de zorg voor natuur overdraagt, niet benadeeld mogen worden door de nee-zeggers.

Noord-Brabant, Drenthe, Groningen en Friesland stemden tegen het akkoord. Bleker gaf eerder aan dat hij zich op de ontstane situatie wil beraden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden