Oppositie Syrië: geen besluit over deelname vredesconferentie

De Syrische Nationale Coalitie, de belangrijkste Syrische oppositiegroep, heeft nog niet besloten of zij deelneemt aan de vredesconferentie die voor 22 januari gepland staat. De internationale gemeenschap moet eerst 'bewijzen dat ze serieus is' door de Syrische regering te dwingen mee te werken aan het herstel van het vertrouwen.

Ahmad al-Jarba Beeld ap
Ahmad al-JarbaBeeld ap

'We hebben nog geen definitief besluit genomen wat betreft onze deelname aan de vredesconferentie in Genève', zei Ahmad al-Jarba, chef van de SNC, dinsdag. De groep zegt wel van plan zijn te gaan, maar betwijfelt of het Syrische regime wel echt naar Genève wil afreizen. De oppositieleden verdenken het regime ervan alleen maar deel te nemen aan de vredesconferentie onder druk van Rusland.

Eerder heeft de oppositie al gezegd dat het eigenlijk zinloos is om met de regering te praten, tenzij zij instemt met het vertrek van president Bashar Assad. Pogingen de twee partijen bij elkaar te brengen liepen herhaaldelijk stuk.

Eerder op de dag werd bekend dat het Vrije Syrische Leger in ieder geval niet aanwezig zal zijn op het overleg. Volgens generaal Salim Idriss zijn de omstandigheden niet geschikt om eind januari bijeen te komen. 'Als militaire en revolutionaire kracht zullen we niet deelnemen', zei Idriss.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden