Oppositie Senaat: Kabinet moet naar alternatieven Tweede Kamer luisteren

Het kabinet zal in de Tweede Kamer naar de oppositie moeten luisteren om steun in de Eerste Kamer te verwerven. Dit zei GroenLinks-fractievoorzitter in de Senaat Tof Thissen vanavond in Nieuwsuur. 'Het kabinet moet goed luisteren naar de alternatieven van de oppositiepartijen en gewoon goed zijn werk doen in de Tweede Kamer. Kom dan pas naar de Eerste Kamer', aldus Thissen.

Rogier van Boxtel (D66) helpt Ankie Broekers-Knol (VVD) met het opstarten van de iPad dinsdag tijdens de eerste vergadering van de Eerste Kamer na het zomerreces.Beeld ANP

Ook de fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer Roger van Boxtel heeft de voorkeur voor onderhandelen in de Tweede Kamer boven onderhandelen in de Eerste Kamer. 'Rutte zal stuurmanskunst moeten laten zien om het kabinet aan de overkant van de rivier te brengen. Hij moet bereid zijn om een handreiking te doen.'

Van Boxtel vindt wel dat de Senaat een eigen politieke verantwoordelijkheid heeft. 'We zitten er niet als applausmachine, maar we zitten er ook niet om het vloerkleed onder het kabinet vandaan te trekken.' De oppositiepartijen willen zich constructief opstellen en zijn bereid te onderhandelen.

'U zult van mij over geen enkel onderwerp op voorhand horen daar ben ik voor of tegen', zegt Van Boxtel. 'Niemand heeft belang bij verkiezingen, het land ook niet', zei Eelco Brinkman, fractievoorzitter van het CDA in de Senaat. Volgens Brinkman wordt de Eerste Kamer meer politiek, maar dit is geen goede zaak: 'We moeten de inhoudelijk naar ieder voorstel kijken. De rol van de Eerste Kamer is om deze heel precies en op afstand te bekijken'.

Niet makkelijk
Het kabinet heeft steun van de oppositie in de Eerste Kamer nodig om de plannen van Prinsjesdag uit te voeren, aangezien het kabinet daar geen meerderheid heeft. Het kabinet van VVD en PvdA heeft 30 zetels in het senaat, dat zijn er acht te weinig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Premier Mark Rutte ziet geen problemen, hij is er zeker van dat het kabinet voor zijn plannen een meerderheid zal vinden in de Eerste Kamer: 'Het zal niet makkelijk gaan, maar ik ben ervan overtuigd dat het zal lukken', zei Rutte dinsdagavond in Pauw & Witteman.

Doorgaans vormen de Eerste en Tweede Kamerfractie van de partijen een eenheid en stemmen ze stellingnames van te voren met elkaar af. Toch is het niet uitgesloten dat de Eerste Kamerfractie anders stemt dan de Tweede Kamerfractie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden