Oppositie: 'Schort veiling natuur in Overijssel op'

Schort de proef met de voorgenomen verkoop van een natuurgebied in Overijssel op. Dat verzoek van de Partij voor de Dieren (PvdD) aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) kreeg dinsdagavond in de Tweede Kamer bijval van D66 en GroenLinks. De SP zou de verkoop liefst helemaal stilzetten ('Het lijken de Dolle Dwaze Dagen wel') en ook 50PLUS is kritisch.

PvdD-Kamerlid Marianne Thieme op het BinnenhofBeeld ANP

Dijksma wil in elk geval de veiling laten doorgaan van de locaties die nu al op internet te koop staan. Daarna bespreekt ze met de Kamer vervroegd de resultaten en bekijkt of de proef wel oplevert wat ervan werd verwacht en of dit past in de plannen om robuuste natuur te realiseren door een aaneengesloten netwerk te realiseren (de Ecologische Hoofdstructuur).

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) wilde de veiling in elk geval uitstellen tot Dijksma haar visie op de natuur heeft gepresenteerd. Die natuurplannen worden in mei verwacht. Ouwehand daagde de bewindsvrouw uit zo haar groene ambities te tonen en afstand te nemen het 'afbraakbeleid' van haar voorganger Henk Bleker.

Het vorige kabinet bepaalde dat Staatsbosbeheer miljoenen moet bijdragen aan de begroting, in het regeerakkoord van VVD en PvdA is dat niet teruggedraaid waardoor Staatsbosbeheer nu natuurgebied gaat verkopen.

Ook Lutz Jacobi (PvdA) zei geen voorstander van de verkoop van natuur te zijn, maar zij was benieuwd of Dijksma nog alternatieven ziet. Pieter Litjens (VVD) wil wel door op de ingeslagen weg. 'Wij willen natuur die een stootje kan hebben, maar ook natuur moet worden betaald. Deze taakstelling ligt er en daar past grondverkoop bij. Ook na verkoop kan iets nog natuurgebied zijn.'

Dijksma gaf aan dat er alternatieven mogelijk zijn maar dat die geen van alle zoveel geld zullen opbrengen als de verkoop van natuurgrond. Op aandringen van de Kamer bekijkt ze nu wel of het verpachten van grond ook een oplossing kan zijn. Het is in ieder geval een pas op de plaats, aldus Jesse Klaver (GroenLinks). Zijn plan voor een heffing op bestrijdingsmiddelen om zo extra inkomsten te krijgen en de vervuiler te laten betalen, vindt Dijksma niet verstandig omdat het de boeren te zwaar belast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden