Oppositie: pensioenakkoord is 'wurgcontract' en 'op sterven na dood'

De oppositiepartijen hebben vanmiddag hun ongenoegen geuit over het pensioenakkoord, tijdens een debat met minister Henk Kamp (Sociale Zaken). De SP sprak van een akkoord dat 'op sterven na dood is' en D66 definieerde het zelfs als een 'wurgcontract'.

ANP/Redactie
Minister Henk Kamp van Sociale Zaken. Beeld anp
Minister Henk Kamp van Sociale Zaken.Beeld anp

Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP noemde de kritiek op het akkoord terecht. De SP'er is altijd tegen verhoging van de AOW-leeftijd geweest. Hij vreest nu net als FNV-vakbond Bondgenoten dat lage inkomens niet meer eerder kunnen stoppen met werken. Ook deelt hij de zorgen over 'pokerpensioenen' als meer risico's met beleggen worden genomen.

'Wurgcontract'
D66 noemde het akkoord een wurgcontract voor 55-minners. Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya deed die uitspraak. D66 heeft altijd gezegd dat het kabinet te laat wil beginnen met verhoging van de AOW-leeftijd door deze in 2020 van 65 naar 66 jaar te brengen. Koser Kaya vreest bovendien dat pensioenfondsen straks via 'creatief boekhouden' de rekening van de vergrijzing naar volgende generaties kunnen doorschuiven.

'Pas een basis'
Het pensioenakkoord moet aangevuld worden, vindt ook de PvdA. 'Het pensioenakkoord tussen het kabinet, werkgevers en de vakbeweging is een basis, maar het moet echt beter', zei Tweede Kamerlid Roos Vermeij namens de PvdA.

De grootste oppositiepartij is bezorgd of de lusten en lasten bij de hervorming van de AOW en aanvullende pensioenen wel eerlijk worden verdeeld tussen jong en oud en tussen arm en rijk. 'Kan de bouwvakker ook op z'n 65ste jaar met AOW als hij dat wil?' aldus Vermeij.

Andere partijen
Het pensioenakkoord zorgt volgens de PVV voor grote onrust. 'Als het misgaat, komt de rekening bij Henk en Ingrid te liggen', vreest Tweede Kamerlid Ino van den Besselaar. GroenLinks noemde het akkoord 'een vaag compromis'. De Christenunie is bang dat er een soort piramidespel zal ontstaan.

Het CDA meent dat er 'toch iets te veel losse eindjes' aan zitten om van een pensioenakkoord te kunnen spreken. Dat zei Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

'Belangrijke stap'
Positievere geluiden waren er bij VDD, die meent dat met de overeenkomst 'een belangrijke en moedige stap voorwaarts' is gezet. Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé van de regeringspartij benadrukte dat er geen makkelijke oplossingen zijn voor problemen van de vergrijzing.

Dezentjé steunt onder meer de geplande verhoging van de AOW-leeftijd. Maar zij ziet ook valkuilen. Zo vreest ze dat door de vrijheden die pensioenbesturen krijgen, grote verschillen per sector en bedrijf gaan ontstaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden