Plus

Oppositie: ‘onschadelijk’ zwaarder vuurwerk mag ook

Niet alleen kindervuurwerk, ook onschadelijk zwaarder vuurwerk mag toegestaan blijven, vinden GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Deze jaarwisseling werden ruim 9300 incidenten geregistreerd, 387 meer dan vorig jaar. Beeld ANP XTRA
Deze jaarwisseling werden ruim 9300 incidenten geregistreerd, 387 meer dan vorig jaar.Beeld ANP XTRA

Door wat ruimte te laten voor uitzonderingen hopen ze de Tweede Kamer te winnen voor een strenger vuurwerkverbod. Het kabinet stelt voor enkel knal­vuurwerk en vuurpijlen uit te bannen.

De twee oppositiepartijen hebben een wet geschreven die al het consumentenvuurwerk verbiedt dat gewoonlijk met de jaarwisseling wordt afgestoken. Niet alleen vuurpijlen en rotjes, maar ook zogenoemde grondbloemen en sierpotten. Kindervuurwerk als sterretjes en knalerwten, die het hele jaar zijn toegestaan, mogen wel blijven.

GroenLinks en PvdD kwamen in actie omdat de plannen van het kabinet ‘half werk’ zouden zijn. De politie zou overtreders van het gedeeltelijke verbod, dat het kabinet voorstaat, moeilijk kunnen aanpakken. Daarbij zullen mens en dier nog steeds hinder ondervinden of zelfs gevaar lopen, vinden de twee partijen. Ze presenteren hun initiatiefwet woensdag, de dag dat de Kamer zich over de vuurwerkkwestie buigt.

Relatief veilig

De Kamer loopt echter nog niet warm voor het wetsvoorstel. Door uitzonderingen te maken voor vuurwerk dat uit onderzoek en na overleg met bijvoorbeeld de politie en artsen ‘relatief veilig blijkt voor mens, dier en milieu’, hopen GroenLinks en PvdD daar verandering in te brengen. Dergelijk vuurwerk moet verder niet ‘oneigenlijk’ kunnen worden gebruikt, tekenen ze aan. En het moet het ook niet moeilijker maken voor de politie om het vuurwerkverbod te handhaven.

Deze jaarwisseling werden ruim 9300 incidenten geregistreerd, 387 meer dan vorig jaar. ‘De jaarwisseling wordt grimmiger,’ stelde de politie, die bijna 300 aanhoudingen moest verrichten. Brandstichting, vernieling en openlijke geweldpleging ­tegen hulpverleners en agenten ­waren opnieuw schering en inslag, met een flatbrand in Arnhem als tragisch dieptepunt. Daarbij kwamen twee mensen om.

De druk om tot een verbod te komen werd opgevoerd door de steden Amsterdam en Rotterdam, die met eigen afsteekverboden wilden gaan werken. Ook de VVD-burgemeesters Jan van Zanen (Utrecht) en Johan Remkes (Den Haag) vroegen om ingrijpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden