Update

Oppositie Oekraïne wijst aanbod regering af

Een kans op een snelle oplossing voor de politieke crisis in Oekraïne is waarschijnlijk verkeken. President Viktor Janoekovitsj bood de oppositie gisteren de kans toe te treden tot de regering, maar dat aanbod lijkt te zijn afgewezen.

Antiregeringsdemonstranten gisteren in Kiev op het Onafhankelijkheidsplein. Beeld afp
Antiregeringsdemonstranten gisteren in Kiev op het Onafhankelijkheidsplein.Beeld afp

Janoekovitsj beloofde eerder al alles te doen om het conflict en het geweld in zijn land te stoppen. De afgelopen dagen bleek hij bereid tot steeds grotere concessies om de almaar grimmiger wordende protesten in de kiem te smoren. Zo deed hij vrijdag belangrijke toezeggingen aan de activisten, zoals het aanpassen van omstreden wetten die demonstraties aan banden leggen.

Gisteren ging de president nog verder. Ook het naar huis sturen van zijn regering lag nu op tafel. Oppositieleider Arseni Jatsenjoek kreeg de functie van premier aangeboden, terwijl oud-bokskampioen Vitali Klitsjko als vicepremier belast zou worden met humanitaire zaken. Ook het opstellen van een nieuwe grondwet en het installeren van een interim-regering behoorde tot de mogelijkheden, aldus een woordvoerster van de president.

Zwijgen
De oppositie deed er na het aanbod aanvankelijk het zwijgen toe. Klitsjko zei na enige tijd tegen zijn aanhang dat de oppositie niet zal toetreden tot de regering. Oppositievoorman Jatsenjoek nam een minder duidelijk standpunt in. Hij zei dat de oppositie klaar is om het land te leiden, maar eist wel de vrijlating van zijn partijgenote Joelia Timosjenko, de opgesloten oud-premier. Het is onduidelijk of Janoekovitsj daar toezeggingen over heeft gedaan.

'We zijn klaar voor deze verantwoordelijkheid en om het land de Europese Unie in te brengen', beloofde Jatsenjoek. De EU had eerder bij monde van president Herman van Rompuy laten weten dat Oekraïne nog steeds mag aankloppen. 'De Europese Unie is nog steeds bereid het associatieverdrag met Oekraïne te ondertekenen', beloofde de EU-leider.

Achilleshiel van de oppositie
De Nederlandse jurist Henk Donners wees gisteren vanuit Kiev op de achilleshiel van de oppositie. In tegenstelling tot de Oranjerevolutie in 2004, waarbij oppositieleider Viktor Joesjtsjenko het opnam tegen Viktor Janoekovitsj, bestaat het protestkamp nu uit drie leiders die geen van allen de meerderheid van de bevolking achter zich hebben.

Het is nog onduidelijk hoe het nieuws over het aanbod van Janoekovitsj is gevallen onder de actievoerders. De protesten draaien volgens Donners niet langer alleen om het afgewezen associatieverdrag met de EU. Het protest is volgens hem omgeslagen van pro-Europees naar antiregering. 'Ze willen een einde aan de corrupte regering.'

Voormalig bokser Vitali Klitsjko, een van de oppositieleiders. Beeld getty
Voormalig bokser Vitali Klitsjko, een van de oppositieleiders.Beeld getty
Klitsjko naast Oleg Tijagnibok en Arseni Jatsenjoek. Beeld afp
Klitsjko naast Oleg Tijagnibok en Arseni Jatsenjoek.Beeld afp
Een demonstrant beschermt zichzelf met een schild tijdens protesten tegen de regering. Beeld EPA
Een demonstrant beschermt zichzelf met een schild tijdens protesten tegen de regering.Beeld EPA
null Beeld reuters
Beeld reuters
Zicht op betogers vanuit een door brand verwoeste, met ijs bedekte auto. Beeld reuters
Zicht op betogers vanuit een door brand verwoeste, met ijs bedekte auto.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden