Oppositie niet blij met regeerakkoord

DEN HAAG - Het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie is slecht gevallen bij de nieuwe oppositiepartijen in de Tweede Kamer. De linkse partijen SP en GroenLinks missen de ambitieuze plannen om echt iets te doen aan milieuvervuiling of armoede.Rechtse partijen als VVD en de Partij voor de Vrijheid daarentegen hekelen de keuze van het aanstaande kabinet voor een generaal pardon voor 'oude' asielzoekers en het loslaten van het behoedzame begrotingsbeleid.

VVD-leider Mark Rutte vindt de pardonregeling ''buitengewoon onverantwoordelijk''. Na het in zijn ogen succesvolle asielbeleid van de afgelopen jaren vreest de VVD-leider een toenemende stroom asielzoekers.

Volgens fractieleider Geert Wilders van de PVV brengt het pardon zelfs Nederland ''aan de rand van de afgrond'' doordat nu ''tienduizenden die gelogen en bedrogen hebben aan een verblijfsvergunning worden geholpen''. Wilders vindt het regeerakkoord een overwinning voor de PvdA, vooral vanwege AOW-heffing voor rijkere ouderen die eerder stoppen met werken.

'PvdA grote verliezer'

De SP ziet de PvdA juist als de grote verliezer. Als nederlagen noemde SP-leider Jan Marijnissen het uitblijven van een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun aan de Irak-oorlog en de aanpak van armoede.

GroenLinks-leider Femke Halsema toonde zich erg teleurgesteld in de geringe milieu-ambities. Volgens haar is de 'vergroening' voor ongeveer 1 miljard euro volstrekt onvoldoende en ontbreekt de echte dwang voor producenten en consumenten milieuvriendelijker te worden.

Dinsdag namen de onderhandelaars Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) een groot deel van de dag opnieuw de hele tekst van het regeerakkoord door, nadat maandagavond hun fracties met wijzigingsvoorstellen waren gekomen.

Een aanpassing die de onderhandelaars maandag op het laatste moment zelf nog hebben aangebracht is een verzachting van het AOW-plan. Gepensioneerden die voor hun 65ste met werken stoppen hoeven alleen een AOW-heffing te betalen over een aanvullend pensioen vanaf 18.000 euro per jaar. In de oorspronkelijke tekst was dat 15.000 euro per jaar. De aanpassing betekent dat alleen gepensioneerden die als werkende een salaris hadden van ruim boven modaal nog voor de heffing in aanmerking komen als ze eerder met werken stoppen.

Donderdag debat met Wijffels

Dinsdagavond moesten de fracties zich weer buigen over de aangepaste tekst van het akkoord om hun definitieve fiat te geven. Balkenende, Bos en Rouvoet brengen woensdagochtend verslag uit aan informateur Herman Wijffels, waarna het akkoord aan de media kan worden gepresenteerd.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer dan met Wijffels. Vanaf vrijdag kan Balkenende beginnen met het samenstellen van zijn vierde kabinet, dat naar verwachting over twee weken beëdigd kan worden.

Van het huidige kabinet hebben inmiddels twee ministers hun vertrek uit de politiek aangekondigd: de CDA'ers Joop Wijn (Economische Zaken) en Aart Jan de Geus (Sociale Zaken). Wijn gold als de belangrijkste kandidaat om fractieleider van het CDA te worden. Nu heeft huidig staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) de beste papieren. CDA-minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) zei dinsdag geen belangstelling te hebben voor het fractievoorzitterschap. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden