Oppositie laakt beveiliging Schiphol

DEN HAAG - De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben woensdagavond stevige kritiek geuit op de beveiliging van Schiphol.Zij verwijten minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie dat hij naar aanleiding van een undercoverreportage van SBS6 extra veiligheidsmaatregelen neemt die al praktijk hadden moeten zijn.

''Ik vind het schokkend dat vergaande maatregelen die al mogelijk waren nu pas worden genomen'', zei SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit tijdens een debat over de beveiliging van Schiphol. Volgens hem zijn ''burgers willens en wetens blootgesteld aan nodeloze risico's''.

Een pijnlijk voorbeeld noemden de oppositiepartijen de invoering van een irisscan voor de controle van personeel. De vorige minister van Justitie, Piet Hein Donner, kondigde in 2005 al aan dat hij zou proberen nog dat jaar personeel op Schiphol zoveel mogelijk te controleren met een irisscan. Die scan is nog altijd niet overal in gebruik. Dat gebeurt per 1 juli dit jaar.

De oppositie neemt ook geen genoegen met het pakket maatregelen dat Hirsch Ballin deze week heeft aangekondigd om de beveiliging van de luchthaven te verbeteren. De fracties van SP, VVD en GroenLinks willen dat personeel dat de beveiligde zone van Schiphol verlaat, volledig wordt gecontroleerd. Dat gaat verder dan de minister heeft toegezegd.

Vraagtekens plaatsten de fracties verder bij het toezicht op de beveiliging van Schiphol, dat de Koninklijke Marechaussee grotendeels uitvoert. ''Het toezicht is tekortgeschoten en deze minister is daarvoor politiek verantwoordelijk'', concludeerde PVV'er Raymond de Roon. GroenLinks stelde dat het toezicht op de luchthavenbeveiliging beter en effectiever moet. Particuliere bedrijven spelen een grote rol bij die beveiliging.

Ook coalitiepartij CDA uitte zorgen dat de achterdeur van Schiphol open lijkt te staan. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden