Update

'Oppositie is schuldig aan geweld Oekraïne'

Het is de schuld van de oppositieleiders dat het geweld in de Oekraïense hoofdstad Kiev is geëscaleerd. Dat zei president Viktor Janoekovitsj vandaag in een verklaring. Bij straatgevechten tussen betogers en oproerpolitie in het centrum van de hoofdstad Kiev vielen zeker 25 doden, onder wie 7 agenten. Ook zouden er meer dan 1000 gewonden zijn gevallen.

Betogers richten hun wapens op de oproerpolitie, Kiev, in de nacht van dinsdag op woensdag. Beeld reuters
Betogers richten hun wapens op de oproerpolitie, Kiev, in de nacht van dinsdag op woensdag.Beeld reuters

Janoekovitsj drong er bij de leiders op aan zich te distanciëren van radicalen. 'Het is nog niet te laat om het conflict te stoppen', waarschuwde hij. Volgens hem moeten de oppositieleiders zich eerst distantiëren van de 'radicalen' die deelnemen aan het protest en verantwoordelijk zijn voor het geweld. Pas dan wil hij verder onderhandelen.

De Oekraïense president maakte zijn statement nadat het spoedoverleg tussen hem en de belangrijkste oppositieleiders dinsdagnacht op niets uitliep. De strijd op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev gaat ondertussen door. De betogers lijken terrein te verliezen op de oproerpolitie.

Bokskampioen Vitaly Klitsjko, een van de belangrijkste oppositieleiders, zegt dat er van werkelijk overleg eigenlijk geen sprake is geweest. Volgens hem heeft de president enkel een onvoorwaardelijke terugtrekking van de betogers geëist. Dat heeft de oppositie afgewezen. Klitsjko benadrukte ook dat ze niet zullen opgeven en niet zullen wijken voor de politietroepen.

Oproerpolitie opnieuw in actie
Enkele uren voor het overleg ging de oproerpolitie opnieuw in de aanval tegen de betogers op het Onafhankelijkheidsplein. Eerder op de dag was het geweld geëscaleerd. Het aantal doden is opgelopen tot 25. Ziekenhuizen en artsen schatten dat zeker 1000 mensen gewond zijn geraakt.

Zeven van de doden zijn politieagenten, zo zeggen de autoriteiten. De Oekraïense meldt dat een kantoor van de vakbond in brand staat; er zouden van grote hoogte mensen uit ramen zijn gesprongen om zichzelf te redden. Er komen ook berichten van elders uit het land: in de stad Ternopil hebben betogers een politiebureau in vlammen gezet. Verder zou het kantoor van een openbaar aanklager zijn bezet. Een andere melding komt uit Lviv: betogers hebben daar een militaire basis bezet. Ongeveer dertig soldaten zouden gewond zijn geraakt.

Persbureaus melden dat duizend agenten zijn ingezet. Ze zouden traangas gebruiken en gericht schieten; er zitten scherpschutters op gebouwen aan het plein. Het lijkt de bedoeling dat ze het hele plein leeg moeten vegen. Barricades en tenten van de betogers staan al uren in vlam.

'Ernstig bezorgd'
Inmiddels heeft de Amerikaanse vice-president Joe Biden de Oekraïense president opgeroepen de politiemacht terug te trekken. Hij meldt dat het Witte Huis 'ernstig bezorgd' is over de gebeurtenissen in Kiev.

De oproerpolitie had eerder op dinsdag een begin gemaakt met de ontruiming van het protestkamp in het centrum van Kiev. Kort voor het ingrijpen verliep een ultimatum dat de Oekraïense autoriteiten aan de betogers had gesteld. Uiterlijk om 18.00 uur (17.00 uur Nederlandse tijd) moesten de betogers een einde te maken aan de 'wanorde' in Kiev.

De betogers verzetten zich onder meer met vuurwerk, stenen, brandende autobanden of ander brandend materiaal. Er zijn naar schatting 20.000 demonstranten op het plein, onder wie ook extreem-rechtse gewapende tegenstanders van de regering. De autoriteiten speken van 'een antiterreuroperatie' om het centrale plein, dat ook bekend is als Maidan, schoon te vegen.

'Westen moet ingrijpen'
Oppositieleider Klitsjko vroeg dinsdag om ingrijpen van het Westen. Volgens Klitsjko mogen de democratische landen niet alleen maar toekijken 'hoe een bloedige dictator zijn volk doodt'.

Klitsko stelt dat de regering van president Janoekovitsj opzettelijk betogers heeft geprovoceerd als excuus om met geweld het Onafhankelijkheidsplein te ontruimen.

'We zien dat dit regime opnieuw mensen begint te beschieten. Ze willen dat Oekraïne in het bloed wegzakt. We geven aan geen enkele provocatie toe', zei oppositieleider Arsenij Jatsenjoek. 'We zetten geen stap buiten dit plein. We hebben geen plek om ons terug te trekken. Oekraïne staat achter ons, de toekomst van Oekraïne staat achter ons.'

'Schuld van het Westen'
Het geweld van dinsdag lijkt de hoop op een snelle oplossing voor de politieke crisis de bodem in te slaan. De spanning lijkt zelfs alleen maar toe te nemen nu zowel Rusland als de Europese Unie stappen heeft gezet om de invloed in Oekraïne uit te breiden. Maandag sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel al met oppositieleiders.

Rusland hield het Westen verantwoordelijk voor de nieuwe onlusten. Westerse politici zouden 'hun ogen hebben gesloten voor de agressieve acties van radicale krachten'.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Oekraïense oppositie opgeroepen om zich 'te onthouden van dreigementen en ultimatums en een inhoudelijke dialoog te voeren met de autoriteiten die een uitweg biedt uit deze diepe crisis'.

Volg live updates over de situatie in Kiev via Kyiv Post.
Helemaal onderaan dit bericht ook een livestream van Espreso TV.

Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, dinsdagavond laat. Beeld afp
Het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, dinsdagavond laat.Beeld afp
Demonstranten vechten tegen de oproerpolitie in Kiev. Beeld afp
Demonstranten vechten tegen de oproerpolitie in Kiev.Beeld afp
Demonstranten hebben in Kiev militaire voertuigen in de fik gestoken. Beeld REUTERS
Demonstranten hebben in Kiev militaire voertuigen in de fik gestoken.Beeld REUTERS
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden