Oppositie is investeringen in wegen kwijt

Oppositiepartijen SP, CDA en D66 willen van het kabinet opheldering over de geplande investeringen in infrastructuur voor 2014. 'Ik wil weten of dit geld überhaupt nog bestaat', zegt SP-Kamerlid Fashad Bashir. En Stientje van Veldhoven van D66: 'Als we niet weten hoe de financiën ervoor staan, kunnen we ook geen besluiten nemen.'

SP-Kamerlid Farshad Bashir Beeld anp
SP-Kamerlid Farshad BashirBeeld anp

Het kabinet sprak donderdag met de sociale partners af om een bezuinigingspakket van meer dan 4 miljard euro voorlopig uit te stellen. In dat pakket was echter ook sprake van een investering van 300 miljoen euro in infrastructuur. Dat geld kon volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën worden gebruikt voor onder meer de A12 tussen Ede en Grijsoord, het eerder opknappen van de Velsertunnel en de A27.

'Ik heb deze investeringen niet meer terug kunnen vinden in de brief over het akkoord', aldus Bashir. Hij wil net als Van Veldhoven uitleg. 'Eigenlijk zouden we dinsdag stemmen over de plannen voor infrastructuur, maar dat moeten we volgens mij uitstellen tot na het debat over het sociaal akkoord', aldus de D66-politica.

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil voor dinsdag opheldering van het kabinet. 'Ik erger me aan de chaos die het kabinet steeds meer creëert. Het is elke week anders', stelt hij.

De begroting van minister Melanie Schultz van Infrastructuur heeft de afgelopen jaren al een paar keer te maken gekregen met financiële tegenvallers. In het Lenteakkoord werd in april vorig jaar afgesproken dat infrastructuur meer dan 200 miljoen euro per jaar moest inleveren. Na het aantreden van het kabinet Rutte-II kwam daar nog eens 250 miljoen euro per jaar bij. Dat heeft ervoor gezorgd dat Schultz veel projecten heeft moeten uitstellen en er zelfs een paar heeft moeten schrappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden