Oppositie Iran roert zich

De hervormingsgezinde oud-president Mohammad Khatami (met tulband) wordt aangevallen door aanhangers van het Iraanse regime. Foto AP Beeld
De hervormingsgezinde oud-president Mohammad Khatami (met tulband) wordt aangevallen door aanhangers van het Iraanse regime. Foto AP

TEHERAN - De Iraanse oppositie is gisteren voor het eerst sinds juli weer massaal de straat opgegaan. De politie en de volksmilities probeerden de demonstranten met wapenstok en traangas uiteen te drijven.

Vele tienduizenden aanhangers van de regering hielden gisteren optochten in het kader van Quds-dag, een jaarlijks terugkerende gelegenheid voor Iran om zich tegen Israël en voor de Palestijnse zaak uit te spreken. Quds is de Arabische naam voor Jeruzalem.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad hield een toespraak waarin hij vraagtekens plaatste bij de historische juistheid van de shoah en deze tot een voorwendsel voor het bezetten van Palestijns gebied bestempelde.

De oppositie besloot Quds-dag aan te grijpen om met demonstraties opnieuw het aftreden van de regering te eisen. Voormannen van de oppositie als oud-president Mohammad Khatami en Hossein Mousavi voegden zich bij de betogers, ondanks het verbod op tegen de regering gerichte demonstraties dat was uitgevaardigd door opperste leider, ayatollah Ali Khamenei.

Hoewel er veel meer aanhangers dan tegenstanders van de regering op de been waren, schatten ooggetuigen dat tienduizenden aanhangers van de oppositie de straat opgingen.

Gehuld in het groen, de kleur van de oppositie, liepen de demonstranten door het centrum van Teheran. Ze maakten met hun vingers het V-teken en scandeerden 'Dood aan de dictator'. Anderen riepen om het aftreden van de regering of uitten hun ongenoegen over de steun van het regime aan Hamas in de Gazastrook en de sjiitische Hezbollah in Libanon.

Hier en daar waren de voor- en de tegenstanders van de regering niet meer dan enkele straten van elkaar verwijderd. Op een gegeven moment brak een groep regeringsaanhangers door de menigte heen die zich had verzameld rond Khatami, met de kennelijke bedoeling de oud-president te lijf te gaan. De oppositieaanhangers wisten de aanval af te slaan en Khatami in veiligheid te brengen. Ook Mousavi moest op een gegeven moment in een auto vluchten voor aanhangers van de regering die het op hem voorzien hadden.

Politie en leden van de Basij-milities probeerden op het belangrijke Haft-e Tirplein de daar verzamelde tegenstanders van de regering te verdrijven. Betogers reageerden door met stenen te gooien, waarbij enkele agenten verwondingen opliepen. Volgens ooggetuigen werden zeker tien demonstranten door agenten in burger weggevoerd. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden