Oppositie imponeert kabinet niet

Premier Jan Peter Balkenende (r) overlegt donderdag met minister Wouter Bos (l) tijdens de schorsing van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto ANP Beeld
Premier Jan Peter Balkenende (r) overlegt donderdag met minister Wouter Bos (l) tijdens de schorsing van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto ANP

DEN HAAG - De 'volledig verdeelde' oppositie is niet in staat gebleken een alternatief voor de kabinetsplannen op tafel te leggen. Dat zegt minister Wouter Bos (Financiën) in een terugblik op twee dagen Algemene Beschouwingen.

De oppositie in de Tweede Kamer was zeer kritisch over het kabinetsbeleid en de VVD diende een motie van wantrouwen in die steun kreeg van de SP en de PVV. Bos noemt die motie van VVD-leider Mark Rutte onverwacht en tamelijk bizar. Volgens hem bestaat er wereldwijd overeenstemming dat investeren in de crisisjaren het beste is om de economie te helpen.

Bezuinigen, zoals Rutte wil, leidt volgens Bos juist tot een verlenging van de crisis met meer werklozen. ''Van Obama, tot Merkel, tot Sarkozy, iedereen denkt er hetzelfde over. Mark Rutte is de enige die er anders over denkt,'' aldus Bos.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) vindt een ''motie op basis van verschillende inzichten en op grond van een verschillend tempo niet fraai en staatsrechtelijk vrij uniek''. De motie was volgens Klink overdone.

Vicepremier André Rouvoet vindt dat de crisisaanpak staat als een huis. Hij noemt het debat hard, persoonlijk, bij vlagen onder de maat.

Hij keek op van de VVD-motie: ''Curieus, twee moties van wantrouwen, heel merkwaardig.'' Naast de VVD diende ook de PVV een motie van wantrouwen in.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) constateert dat de oppositie het zelfs niet over die moties eens kon worden. ''Tekenend voor alle voorstellen van de oppositie.''

Donner constateert tot zijn vreugde dat de hele Kamer het blijkbaar eens is over het beleid voor 2010, zoals loonmatiging. Hij komt tot die conclusie omdat er geen aandacht aan de plannen is besteed. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden