Oppositie haalt uit na heroverweging dividendbelasting

De oppositie heeft premier Mark Rutte hard aangevallen na zijn plotselinge besluit het schrappen van de dividendbelasting opnieuw te wegen.

Vorige week maakte Unilever bekend het hoofdkantoor voorlopig in Londen te houden. Beeld anp
Vorige week maakte Unilever bekend het hoofdkantoor voorlopig in Londen te houden.Beeld anp

Volgens PVV-leider Geert Wilders is Rutte afgegaan als een gieter toen Unilever aankondigde de verhuizing van Londen naar Rotterdam uit te stellen.

Wilders noemde Rutte aangeschoten wild. Unilever zou de premier een "mes in de rug" hebben gestoken. Rutte wilde de taks voor het bedrijfsleven immers afschaffen om Nederland aantrekkelijker te maken voor multinationals. Door het besluit van Unilever gaat de coalitie het schrappen heroverwegen.

Ook de SP is laaiend. Heel Nederland protesteerde een jaar lang tevergeefs tegen de afschaffing en Rutte maakt nu een ommezwaai door slechts één bedrijf, is het verwijt van Lilian Marijnissen. "Opeens kan alles. Ons land wordt geregeerd door Unilever, en Mark Rutte is zijn loopjongen.''

Jesse Klaver van GroenLinks spreekt over een dreun van jewelste voor de premier. Hij noemt diens handelen volstrekt ongeloofwaardig. Omdat het erop lijkt dat de dividendtaks nu gehandhaafd blijft, hoopt Klaver dat de opbrengst naar bijvoorbeeld zorg en onderwijs gaat.

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemde het een treurige afgang. Rutte zei zelf dat hij tot in al zijn vezels gelooft in de afschaffing van de taks, aldus Asscher. "Een telefoontje later en hier staat een man zonder vezels.''

Rutte spreekt van nieuwe situatie na vertrek Unilever
Rutte verdedigde de afschaffing als noodzakelijk voor een goed vestigingsklimaat voor bedrijven. Om ervoor te zorgen dat er "banen zijn, komen en blijven'', aldus de premier. Volgens hem is er door het besluit van Unilever echter een nieuwe situatie ontstaan. Hij hoopt dat "zo snel mogelijk'' duidelijk wordt hoe het verder gaat.

De Tweede Kamer wil met de premier in debat over de kwestie. De meeste oppositiepartijen willen dat zo snel mogelijk, maar de coalitiepartijen wachten liever tot de uitkomsten van de heroverweging bekend zijn.

Lees ook: Zo kan die 1,9 miljard ook gebruikt worden

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden