Oppositie gaat verdeeld eerste debat in

DEN HAAG - Het scherpe regeerakkoord van het kabinet-Rutte heeft de oppositie niet nader tot elkaar gebracht. Het lijkt er niet op dat PvdA, SP, D66 en GroenLinks morgen in het debat over de regeringsverklaring gezamenlijk zullen optrekken.

De fractieleiders hebben onderling contact gehad, maar dat heeft tot dusver niet geleid tot de opstelling van gezamenlijke moties tegen het aangekondigde kabinetsbeleid.

De oppositiepartijen zetten zich schrap. Morgen reageren ze voor het eerst in de Tweede Kamer op de kabinetsplannen. Maar de opvattingen lopen nogal uiteen. Zo vinden D66 en GroenLinks het een gemiste kans dat het kabinet het ontslagrecht en de WW niet gaan hervormen, terwijl PvdA en SP met dat voornemen juist wel blij zijn.

PvdA-leider Job Cohen wil in het debat duidelijk maken dat de maatregelen in het regeerakkoord vooral 'de allerzwaksten' treffen. De grootste oppositiefractie verzet zich vooral tegen de voorgenomen bezuinigingen op de bijstand, jonggehandicapten (Wajong) en de sociale werkplaatsen (WSW). ''Dat zijn wel de allerlaatste mensen die je zou willen treffen,'' stelt Cohen.

De sociaaleconomische gevolgen van het regeerakkoord zijn ook voor de SP een grote zorg. Voorman Emile Roemer zal waarschuwen voor 'een tweedeling', vooral met oneliners. ''De straatveger betaalt voor de topbestuurder, meer winst voor bedrijven en minder werk, zieken moeten gaan betalen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.''

'Als het kabinet valt, zullen wij er geen traan om laten'
D66 en GroenLinks houden hun kruit liever nog even droog. Volgens een woordvoerder zal D66-leider Alexander Pechtold vooral eigen alternatieven tegenover de kabinetsvoorstellen zetten. D66 is van plan 'constructief' oppositie te voeren. Pechtold: ''We zullen niet tegen voorstellen stemmen om maar tegen te kunnen zijn. Maar als het kabinet valt, zullen wij er geen traan om laten.'' Naar verwachting zal GroenLinksleider Femke Halsema het kabinet aanspreken op een gebrek aan ambitie, ook op het gebied van milieu en klimaat.

SP'er Roemer is ervoor beducht dat het dubbele paspoort van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner het debat zal overschaduwen. Hij hoopt dat zijn collega's zich zullen kunnen inhouden. ''Anders heeft Geert Wilders precies wat hij hebben wil.''

De PVV-leider vindt dat de staatssecretaris haar Zweedse paspoort moet inleveren en zal daar ook een motie over indienen. Bij het aantreden van het vierde kabinet-Balkenende diende Wilders zelfs een motie van wantrouwen tegen de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak omdat zij twee nationaliteiten hadden. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat hij hetzelfde zal doen bij Veldhuijzen van Zanten, uit het door hemzelf ondersteunde kabinet.

Buiten de Tweede Kamer grijpen demonstranten de dag van morgen aan om de oppositie tegen het door Wilders gesteunde kabinet in te zetten. Vanaf het Plein begint in rouwstemming een stille tocht, uit protest. De initiatiefnemers hebben de dag uitgeroepen tot Zwarte Klerendag en roepen alle leden van de Tweede Kamer die hun zorgen delen op geheel in het zwart gekleed naar de Tweede Kamer te komen.

In de peilingen maakt het kabinet vooralsnog een vliegende start. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou de gedoogcoalitie 81 zetels krijgen, vijf meer dan de drie partijen nu hebben in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een peiling van Peil.nl, het bureau van Maurice de Hond. (HET PAROOL)

Geert Wilders (PVV) in gesprek met Alexander Pechtold (D66). Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden