Oppositie en D66 positief over Remkes’ plan aanpak stikstofcrisis

De oppositie en regeringspartij D66 reageren enthousiast op het advies van VVD’er Johan Remkes aan het kabinet om de stikstofcrisis te lijf te gaan.

Een van de noodmaatregelen is inkrimping van de veestapel. Beeld ANP
Een van de noodmaatregelen is inkrimping van de veestapel.Beeld ANP

Remkes wil met zijn commissie noodmaatregelen treffen in verkeer en landbouw. Het lijkt onvermijdelijk dat de maximumsnelheid op snelwegen naar beneden moet, zo blijkt uit een nog geheim advies dat zaterdag uitlekte. Ook moet de veestapel fors worden ingekrompen, vooral in de buurt van natuurgebieden.

“Pijnloze maatregelen zijn niet mogelijk,” zegt PvdA-Kamerlid William Moorlag. Hij hoopt dat het kabinet het advies als ‘breekijzer’ gebruikt om af te komen van een ‘jarenlange gijzeling’.

Moorlag: “We moeten ophouden de agrarische sector met een schoenlepel in de natuurruimte te persen. Het is nu aan minister Schouten van Landbouw om te laten zien dat ze een daadkrachtig minister wordt.”

Boer en bijstand

“De vraag was of Remkes met een rekentruc zou komen, maar dat is gelukkig niet zo,” reageert GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. “Er wordt niet gemorreld aan de natuur, we moeten langzamer rijden en de veestapel wordt verminderd. De inkrimping moet wel met een goed plan gepaard gaan. Niemand zit te wachten op boeren in de bijstand.”

Regeringspartij D66 kwam eerder deze maand met een voorstel om de veestapel te halveren. Kamerlid Tjeerd de Groot: “Hopelijk reageert het kabinet snel op de commissie-Remkes. Het land zit op slot en de natuur is in slechte staat, terwijl we dringend woningen moeten bouwen en spoorwegen willen aanleggen.”

SP-Kamerlid Frank Futselaar is blij dat Remkes geen natuurgebieden schrapt of ‘juridische uitwegen’ zoekt om het probleem op te lossen. “De krimp van de veestapel is onvermijdelijk, maar het moet wel op een slimme manier gebeuren, waarbij andere maatschappelijke doelen worden gediend. Daarbij denk ik aan terugdringen van CO2 en stankoverlast en het behouden van de waterkwaliteit.”

Formule 1

CDA-Kamerlid Jaco Geurts laat weten ‘eerst maar eens het advies af te wachten’, dat woensdag verschijnt. Dan is de officiële presentatie van Remkes’ voorstellen aan het kabinet.

VVD-Kamerlid Arne Weverling wil ook nog niet reageren voordat het rapport er is. Hij opperde eerder de mogelijkheid om te snijden in het aantal natuurgebieden, om zo onder de stikstofregels uit te komen. Remkes sluit die optie uit in zijn advies.

Het kabinet gaat er alles aan doen om de Formule 1-race volgend jaar op Zandvoort door te laten gaan, ondanks de stikstofproblemen. Dat verzekerde minister Bruno Bruins (Sport). Hij hoopt dat de wedstrijd geen gevaar loopt door de maatregelen die stikstof moeten beperken. Er moeten nog allerlei vergunningen worden aangevraagd en verleend, benadrukte Bruins in het programma WNL op Zondag. Maar ‘natuurlijk’ wil het kabinet er voor zorgen dat de race gereden kan worden. “Daar kijkt heel Nederland naar uit.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden