Oppositie eist zelfkritiek van Hillen

De ministers Uri Rosenthal, Mark Rutte en Hans Hillen dinsdag tijdens het Kamerdebat. ANP Beeld
De ministers Uri Rosenthal, Mark Rutte en Hans Hillen dinsdag tijdens het Kamerdebat. ANP

DEN HAAG - D66-leider Alexander Pechtold eist dat minister Hans Hillen (Defensie) een ''scherp politiek oordeel'' uitspreekt over zijn eigen handelen en dat van Defensie bij de mislukte evacuatie uit Libië.

Hij zei dat dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer. Volgens Pechtold kan niet langer gesproken worden over inschattingsfouten, nu er volgens hem op vele momenten verkeerde beslissingen zijn genomen.

De SP zal bij de vraag of minister Hans Hillen van Defensie kan aanblijven meewegen of hij in staat is zichzelf en de diensten waar hij voor verantwoordelijk is ''een spiegel voor te houden'', aldus SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Blamage

Volgens Van Bommel was er rond de evacuatie sprake van een stapeling van feiten die niet te verklaren is en niet te verantwoorden. ''Er is besloten tot de riskante inzet van Nederlandse militairen met kwetsbare middelen in een vijandige omgeving op klaarlichte dag. Om een evacuatie uit te voeren van iemand die niet in levensgevaar was en een paar uur ervoor nog niet wilde.''

De ChristenUnie wil dat het kabinet duidelijk aangeeft welke fouten er zijn gemaakt en wat het vanaf nu beter gaat doen. GroenLinks eist dat het kabinet laat zien dat er ''lessen worden getrokken uit de blamage'' Volgens de partij zijn er door het kabinet bij de operatie grote en onnodige risico's genomen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden