Oppositie beticht Merkel van machtsmisbruik

Die Linke, de grootste oppositiepartij in de Duitse Bondsdag, heeft bondskanselier Angela Merkel vandaag beticht van machtsmisbruik. Aanleiding is de voorgenomen benoeming van haar rechterhand Ronald Pofalla (54) tot bestuurslid van de Duitse Spoorwegen.

Redactie
Bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel, met op de achtergrond Ronald Pofalla. Beeld REUTERS
Bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel, met op de achtergrond Ronald Pofalla.Beeld REUTERS

Voor hem wordt een nieuwe functie gecreëerd bij het staatsbedrijf met een 'miljoenensalaris', aldus Die Linke. Pofalla wil het rustiger aan gaan doen na meer dan vier jaar als hoogste functionaris van de bondskanselarij. Volgens critici wordt de nieuwe afdeling in het leven geroepen om hem tot aan zijn pensioen een baantje te bezorgen. Duitse media melden dat hij zich gaat bezighouden met 'politieke contacten in Berlijn en Brussel'.

Die Linke vindt dat de Deutsche Bahn 'passagiers moet vervoeren en geen ex-ministers moet verzorgen'. Pofalla is 'tot nu toe niet opgevallen door kennis van spoorwegen in het algemeen of van de Deutsche Bahn in het bijzonder'.

Kennis over gevoelige dossiers
Het is de bedoeling dat Pofalla in maart begint bij DB, waar bestuursleden 1,3 à 1,8 miljoen euro per jaar verdienen. Vorig jaar zorgde de overstap van Eckart van Klaeden naar Daimler al voor ophef. Hij bleek kennis over gevoelige dossiers te hebben 'meegenomen'. In de discussie die daarop volgde, werd geopperd dat er een 'cooling-off'-fase zou moeten zijn tussen een functie in het centrum van de macht en een baan in het bedrijfsleven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden