Update

Oppositie: Assad niet in ballingschap, maar voor rechter

President Bashar al-Assad moet niet ergens een veilige schuilplaats krijgen in ballingschap, maar berecht worden voor de bloedbaden waarvoor hij verantwoordelijk is.

Beeld uit een video geuploaded op YouTube, zou lat6en zien hoe een in Aleppo omgekomen man wordt weggedragen. Beeld AFP
Beeld uit een video geuploaded op YouTube, zou lat6en zien hoe een in Aleppo omgekomen man wordt weggedragen.Beeld AFP

Dit zei de leider van de belangrijkste Syrische oppositiekoepel SNC, Abdelbasset Sida, zondag (plaatselijke tijd) tijdens een persconferentie in de Verenigde Arabische Emiraten.

Hij riep de bondgenoten van het SNC tevens op in te grijpen om verder bloedvergieten in Aleppo te voorkomen. Volgens Sida moet dat desnoods buiten de VN-Veiligheidsraad om gebeuren, die verlamd wordt door de veto's van Rusland en China. Hij ziet een weg via een resolutie van de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie, die zou worden ingebracht door de Arabische Liga.

Kofi Annan
In een zaterdagavond bij de Europese VN-zetel in Genève uitgegeven verklaring, heeft de internationale Syrië-bemiddelaar Kofi Annan gezegd te vrezen voor een 'op handen zijnde slag' om Aleppo. De voormalige VN-topman riep de strijdende partijen op tot 'zelfbeheersing' om verder bloedvergieten te voorkomen.

De toenemende troepenconcentraties in Aleppo tonen volgens de Ghanees aan dat de wereldmachten de handen ineen moeten slaan om de strijdende partijen tot een politieke oplossing te bewegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden