Update

Opperrabbijn Ralbag mag weer aan de slag

Opperrabbijn Aryeh Ralbag van de Joodse Gemeente Amsterdam mag voorlopig weer aan de slag. De gemeente had de Amerikaan op non-actief gezet omdat hij een omstreden verklaring over homoseksualiteit had ondertekend, maar heft die schorsing op nu de Amerikaan heeft gezegd dat hij dat beter niet had kunnen doen.

ANP

Het bestuur vindt wel dat een opperrabijn op afstand niet meer goed werkt en gaat met hem praten over hoe lang hij nog moet doorgaan.

Ralbag had een verklaring ondertekend waarin stond dat homoseksualiteit te genezen is. Dat deed hij met zijn Nederlandse titel. Er ontstond de nodige ophef over in Nederland en de Joodse Gemeente Amsterdam zette hem op non-actief.

Vorige week reisde de opperrabijn naar Amsterdam voor overleg. Hij verklaarde dat hij de tekst beter niet had kunnen ondertekenen, omdat die zijn visie niet goed weergeeft. Hij had nooit willen beweren dat homo's ziek zijn. Ook gaf hij toe dat hij sowieso niet zijn Nederlandse titel had moeten noemen, omdat de tekst betrekking heeft op de Amerikaanse discussie over de invoering van het homohuwelijk.

Het bestuur zegt nu 'ervan overtuigd' te zijn dat de opperrabijn het gedachtegoed van de Joodse Gemeente Amsterdam 'onderschrijft en wil blijven uitdragen'. Daarom kan hij zijn werkzaamheden weer hervatten. 'Echter, de ontstane commotie over de gewraakte verklaringen en eerdere incidenten geven aanleiding voor diepgaande vervolggesprekken met elkaar. Het bestuur is unaniem van mening dat de positie van een opperrabbijn op afstand niet langer werkt op een manier zoals de gemeenschap deze nodig heeft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden