Oppassers verdronken Jaïro (5) schuldig zonder straf

Jane V. (45) en Stefano B. (22), de twee volwassenen die de 5-jarige Jaïro onder hun hoede hadden toen hij verdronk bij het surfstrand op IJburg, zijn beiden schuldig aan de dood van het kind, maar krijgen geen straf opgelegd. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald.

Loes de Fauwe
Het surfstrandje bij IJburg waar Jaïro in juni 2013 verdronk. Beeld Floris Lok
Het surfstrandje bij IJburg waar Jaïro in juni 2013 verdronk.Beeld Floris Lok

Hen kan de dood van het kind worden aangerekend omdat ze op het strandje 'aanmerkelijk onvoorzichtig' en dus nalatig zijn geweest. De rechtbank legt echter geen straf op. Het drama heeft bij alle betrokkenen al diepe sporen getrokken.

Wel wil de rechtbank met dit vonnis het signaal afgeven aan de samenleving ten aanzien van het grote gevaar van het water voor kinderen en dat strikt toezicht altijd noodzakelijk is.

Het Openbaar Ministerie had beide volwassenen gelijkelijk verantwoordelijk gesteld en eiste twee weken geleden onvoorwaardelijke werkstraffen van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar, met een proeftijd van twee jaar.

Al spelend verderop
De vijfjarige Jaïro verdronk op 22 juli 2013 in de IJbaai, bij het surfstrandje aan de Bert Haanstrakade op IJburg, toen hij daar met vijf andere kinderen in het water speelde. Op het strandje zaten zijn jonge oom Stefano B. (22), die op het kind paste, en leidster van buitenschoolse opvang Jane V. (45), die vijf kinderen onder haar hoede had.

Stefano en Jane kennen elkaar goed, hij was op haar uitnodiging meegegaan naar het strand. De twee kenden het strand en het water niet, ze negeerden het bord 'Verboden te zwemmen. Surfstrand'. De kinderen (van wie een met een zwemdiploma) hadden geen zwembandjes, omdat ze 'alleen mochten pootjebaden' en de twee begeleiders zaten op het strand.

Op twee meter diepte
Maar terwijl de twee volwassenen zaten te praten, raakten de kinderen al spelend verderop. Nadat een van hen in de problemen raakte, dirigeerde leidster V. alle kinderen het water uit. Op dat moment werd Jaïro gemist en brak de paniek uit. Stefano en omstanders doken door het water, maar vonden hem niet.

De brandweer vond de vijfjarige kleuter later op de bodem, daar waar het ondiepe deel plots verdiept. Hij lag op twee meter diepte. De officier van justitie sprak van 'verwijtbaar aanmerkelijke onvoorzichtigheid', maar ook van 'roekeloosheid'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden