Oppasoma's en opa's krijgen meer kleinkinderen

Foto Flickr Beeld
Foto Flickr

AMSTERDAM - Gezinnen waar opa's en oma's vaak oppassen krijgen meer kinderen, zo blijkt uit onderzoek van de sociologen Ralf Kaptijn en Fleur Thomése van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De onderzoekers keken bij 182 ouderen met kleinkinderen hoe vaak ze in 1992 op hun kleinkinderen pasten en gingen na of oppassen gevolgen had voor gezinsuitbreiding acht jaar later. Gezinnen waar grootouders vaak oppasten hadden een aanmerkelijk grotere kans op gezinsuitbreiding dan gezinnen waar grootouders niet op de kinderen pasten.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het effect van oppassen op de vruchtbaarheid vooral optreedt bij gezinnen met werkende moeders. Moeders die werken, kunnen blijven werken en werkzoekende moeders kunnen - in principe - gaan werken.

Dalende geboortecijfers in veel ontwikkelde landen worden toegeschreven aan de moeilijkheden van veel vrouwen om betaald werk en zorg te combineren. Kinderopvang is vaak slecht geregeld en emancipatie ten spijt is de zorg voor kinderen vrijwel overal een vrouwenzaak. Daardoor kiezen veel vrouwen voor kleinere gezinnen, of stellen ze het krijgen van kinderen (te) lang uit.

Kaptijn en Thomése publiceerden hun onderzoek in Human Nature. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden