Update

Opositiepartij eist aftreden Duitse president

Voor het eerst heeft een Duitse oppositiepartij expliciet het aftreden van president Christian Wulff geëist. Volgens Die Linke, waarin ex-communisten samenwerken met linkse ex-sociaaldemocraten, heeft Wulff het ambt van Duits staatshoofd 'massief beschadigd'. 'Eerst de leningenaffaire en nu de media-affaire - de maat is vol', aldus een in Berlijn uitgegeven verklaring.

President Wullff verlaat het spreekgestoelte na een toespraakBeeld afp

Volgens de partij heeft niet alleen Wulff, maar ook bondskanselier Angela Merkel een probleem, omdat zij hem in 2010 heeft voorgedragen voor een functie waarvoor hij 'absoluut ongeschikt is gebleken'.

Dreigtelefoontjes
Vandaag werd bekend dat Wulff niet alleen dreigtelefoontjes naar Bild, de grootste Duitse krant, pleegde, maar ook naar Die Welt. In beide gevallen probeerde het staatshoofd door middel van intimidatie, publicatie te voorkomen van een hem onwelgevallig artikel over zijn privéleven.

Een journalist van Die Welt had de halfzus van Wulff geïnterviewd die klaagde dat zij haar halfbroer al 13 jaar niet had gesproken. Zij zei dat het haar grootste wens was om een keer te worden uitgenodigd naar Schloss Bellevue, het presidentieel paleis in Berlijn.

Toen Die Welt hierover schriftelijke vragen stelde aan Wulff, kwam geen antwoord. Wel belden medewerkers van het staatshoofd met de redactie om publicatie te voorkomen. Enkele uren voor de publicatie nodigde Wulff de journalist persoonlijk uit op Schloss Bellevue en dreigde met 'onaangename consequenties' als de krant toch zou publiceren.

Eerder was al bekend dat Wulff met een dreigtelefoontje aan de hoofdredacteur van Bild, de grootste Duitse krant, probeerde om de publicatie van een artikel te voorkomen dat ging over een omstreden privélening. Deze had de president aangenomen van een bevriend echtpaar.

Vooronderzoek
Het Openbaar Ministerie in Duitsland is een vooronderzoek begonnen tegen Wulff. Meer dan 20 burgers hebben aangifte gedaan op verdenking van 'Nötigung', het uitoefenen van ongeoorloofde dwang.

Het onderzoek heeft tot nu toe nog geen concrete aanwijzingen voor een misdrijf opgeleverd, aldus het OM. Volgens artikel 240 van het Duitse wetboek van strafrecht staat op Nötigung een celstraf van maximaal 3 jaar. Het wordt de dader als verzwarende omstandigheid aangerekend, als hij misbruik maakt van zijn openbare functie om een ander te dwingen iets te doen of te laten.

Niet meer geloofwaardig
De Financial Times Deutschland schrijft vandaag dat Wulff moet vertrekken omdat hij niet meer geloofwaardig is. Volgens de Süddeutsche Zeitung is het ambt van president 'kennelijk te groot voor hem'.

Enkele maanden na zijn verkiezing tot bondspresident (in juni 2010) kwam Wulff al in opspraak. Hij zou zijn verkiezing in 2003 tot premier van Nedersaksen mede te danken hebben gehad aan het feit dat de CDU-verkiezingscampagne ten onrechte deels werd gefinancierd met overheidsgeld.

Koningin Beatrix
De kwestie leek het aanzien van de bondspresident niet te schaden. In november 2010 bracht hij een bezoek aan Nederland, waarbij hij door koningin Beatrix werd ontvangen op Paleis Noordeinde. In maart 2011 was hij opnieuw in Nederland met zijn tweede vrouw, de 14 jaar jongere Bettina. Zij doopte toen in de Keukenhof de 'Bettina Wulff tulp'.

In december 2011 raakte Wulff opnieuw in opspraak door een lening van 500.000 euro die hij had aangenomen van de echtgenote van een bevriende ondernemer. Hij verzweeg dat tegenover het parlement van Nedersaksen, toen hij daar nog minister-president was.

Kort voor Kerstmis erkende Wulff dat zijn handelwijze in de kwestie geen schoonheidsprijs verdiende, maar hij zag geen reden om af te treden.

Dreigementen
Enkele dagen na de jaarwisseling kwam de bondspresident opnieuw onder vuur te liggen. Kranten meldden dat Wulff had geprobeerd met dreigementen te voorkomen dat het boulevardblad Bild over de omstreden lening zou schrijven. Enkele dagen na de publicatie bood Wulff Bild excuses aan voor het uiten van de dreigementen. Die excuses bleken niet voldoende om de kritiek op zijn persoon te laten verstommen.

Ook in de politiek groeit het ongeduld, zelfs binnen zijn eigen partij. Zo zei plaatsvervangend chef Karl-Heinze Klose van de CDU-fractie in het parlement van de deelstaat Nedersaksen dat partijleden 'volledige opheldering' van Wulff eisen, omdat anders het ambt van de president wordt beschadigd.

Wullff en zijn vrouw BettinaBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden