Update

Opnieuw woningcorporatie in financiële problemen

Begin februari moest de directeur van het Amsterdamse Rochdale het veld ruimen vanwege zelfverrijking. Eerder ging het mis bij de Rotterdamse corporatie Woonbron met de financieel uit de hand gelopen verbouwing van het cruiseschip SS Rotterdam. Foto ANP/Robin Utrecht Beeld
Begin februari moest de directeur van het Amsterdamse Rochdale het veld ruimen vanwege zelfverrijking. Eerder ging het mis bij de Rotterdamse corporatie Woonbron met de financieel uit de hand gelopen verbouwing van het cruiseschip SS Rotterdam. Foto ANP/Robin Utrecht

DEN HAAG - Een landelijke toezichthouder voor woningcorporaties is niet nodig. Dat heeft Aedes-directeur Hendrien Witte zaterdag gezegd, nadat bekend werd dat woningcorporatie SGBB uit Hoofddorp zware financiële problemen heeft en naarstig op zoek is naar een kapitaalkrachtige fusiepartner. Aedes is de landelijke vereniging van woningcorporaties.

Het Radio 1-programma Argos meldde dat twee SGBB-directeuren het afgelopen jaar moesten vertrekken na beschuldigingen van mismanagement. Er zou volgens onderzoek door PriceWaterhouseCoopers geen sprake zijn geweest van zelfverrijking. Het radioprogramma beschikt over opnames waarin interim-directeur Karin Rosielle het personeel inlicht over de penibele situatie.

''Als wij een gewone organisatie zouden zijn geweest, dan waren we eigenlijk al failliet geweest, dan hadden we hier al een curator gehad'', liet ze het personeel weten. ''Maar doordat we een woningcorporatie zijn en achtervangregelingen hebben, krijgen we wat tijd om zelf oplossingen te bedenken.'' De directeur verwachtte in februari de rekeningen nog te kunnen betalen, maar in maart niet meer.

80 miljoen euro
Met de verkoop van een deel van haar bezittingen wilde SGBB geld verdienen om nieuwe projecten te kunnen financieren. Als gevolg van de kredietcrisis besloot de corporatie de woningen te verhuren. Dat betekende een forse financiële tegenvaller. De SGGB moet op korte termijn 80 miljoen euro lenen. Maar banken hebben geweigerd het doorlopend krediet te verruimen.

Het is de derde keer in korte tijd dat een woningcorporatie in opspraak komt. Begin februari moest de directeur van het Amsterdamse Rochdale het veld ruimen vanwege zelfverrijking. Eerder ging het mis bij de Rotterdamse corporatie Woonbron met de financieel uit de hand gelopen verbouwing van het cruiseschip SS Rotterdam.

Tweede Kamerlid Staf Depla (PvdA) wil dinsdag opheldering vragen aan minister Eberhard van der Laan (Wonen). Depla is voor een gedegen aanpak om integriteitsproblemen te voorkomen bij corporaties. Naar zijn mening moet er een onafhankelijk meldpunt komen.

VVD-collega Brigitte van der Burg wil vooral een beter intern toezicht door de raad van commissarissen. De kwaliteit moet omhoog en de houding moet anders. CDA-Kamerlid Bas Jan van Bochove zit ook op de lijn van een strakker toezicht en een verdergaande oplossing dan de instelling van een onafhankelijke autoriteit. Kamerlid Paulus Jansen van de SP wil een grotere rol voor het Sociaal Fonds Volkshuisvesting en is tegen zo'n autoriteit. Hij wil ook dat huurders de meerderheid krijgen in de raad van commissarissen. (ANP)

weblogs.vpro.nl/argos/

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden