Update

Opnieuw tegenwind voor CDA-top

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen verlaat het Binnenhof na afloop van de formatiebesprekingen. Foto ANP Beeld
CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen verlaat het Binnenhof na afloop van de formatiebesprekingen. Foto ANP

DEN HAAG - De druk op de top van het CDA blijft toenemen. Zaterdag riep opnieuw een groep prominente leden de fractie openlijk op te stoppen met de onderhandelingen over politieke samenwerking met de PVV. Zondag volgde een peiling waarin het CDA als gevolg van de interne onenigheid naar een dieptepunt van vijftien zetels is gezakt.

Een derde van de kiezers die in juni op het CDA hadden gestemd, zou dat nu niet meer doen. De christendemocraten behaalden destijds 21 zetels in de Tweede Kamer, een historische nederlaag. De vijftien zetels die ze in de jongste peiling van Maurice de Hond overhouden, is de laagste score sinds hij in 1976 met dit soort onderzoeken begon.

Daaruit blijkt ook dat steeds minder mensen denken dat de huidige formatieonderhandelingen zullen leiden tot een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Ongeveer 54 procent van alle kiezers verwacht dat er zo'n rechts kabinet zal komen. Drie weken geleden was dat nog 80 procent. Het aantal CDA-kiezers dat hoopt dat deze formatiepoging slaagt, is in dezelfde periode gedaald van 79 naar 60 procent. De kiezers van VVD en PVV zijn onverminderd enthousiast.

De twijfel bij een deel van de CDA-achterban over de beoogde coalitie wordt mede gevoed door prominente leden die zich in het openbaar roeren. Na de kritische en waarschuwende woorden van onder anderen de oud-premiers Piet de Jong, Dries van Agt en Ruud Lubbers gebruikte oud-minister Cees Veerman zaterdag een open brief om zich te keren tegen samenwerking van zijn partij met de PVV. Bijna zestig partijgenoten, onder wie voormalig eurocommissaris Frans Andriessen en oud-voorzitter van de SER Herman Wijffels, hebben de brief mede ondertekend.

Ze waarschuwen daarin dat een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV tot een ''scheiding der geesten in de samenleving'', reputatieschade in het buitenland en een mogelijke scheuring in het CDA zal leiden. Volgens Veerman, die voorzitter van het bestuur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA is, is ook de vrijheid van godsdienst in het geding.

Eerder dit jaar had hij al aangegeven tegen samenwerking met de PVV te zijn. Omdat het de ''verkeerde kant'' op gaat, wilde Veerman nog één keer zijn vinger opsteken. ''Omdat de partij door innerlijke verdeeldheid te gronde dreigt te gaan.'' Volgens de peiling van De Hond verwacht bijna een kwart van de CDA-kiezers (23 procent) dat de partij in tweeën scheurt als het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV er komt.

Een meerderheid van de CDA-stemmers vindt dat de prominenten zich niet met de actuele politiek moeten bemoeien. Ook Geert Wilders is deze dagelijkse ''anti-PVV-hetze'' zat. ''Ik zeg tegen hen: wacht onderhandelingen af en stop met het demoniseren van 1.5 mln kiezers!'', twitterde hij. De CDA-top wilde niet reageren op de hartenkreet van Veerman, maar verwees naar een verklaring van vorige week waarin waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker iedereen oproept het resultaat van de onderhandelingen met VVD en PVV af te wachten en op basis daarvan de discussie voort te zetten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden