Opnieuw schade in Van Breestaat door verbouwingen

In een pand op de Van Breestraat is een stuk plafond naar beneden gekomen. Waarschijnlijk weer als gevolg van verbouwingen in de straat. Twee weken geleden moest de woning in Zuid nog ontruimd worden door een verzakking.

Jelle de Ru
De Van Breestraat in het Museumkwartier Beeld -
De Van Breestraat in het MuseumkwartierBeeld -

Bewoner Cris Toala Olivares trof na een paar dagen van huis te zijn geweest de brokstukken op de vloer aan.

"Gelukkig was ik weg voor werk, ik moet er niet aan denken dat deze brokstukken op mijn dochtertje waren gevallen. De gemeente zei twee weken geleden na de verzakking nog dat het hier veilig was, maar ik durf hier niet meer te wonen."

Olivares belde vervolgens de brandweer, maar die kwam niet. Hij moest maar bij bouwtoezicht aankloppen. "Het voelt of ik er helemaal alleen voor sta."

Dakloos
De gemeente adviseerde Olivares om aankomend weekend niet thuis te verblijven. Hij moet met zijn vrouw en dochtertje nu ergens onderdak vinden.

"Geen idee waar wij heen moeten, wij zijn ineens dakloos. Omdat het weekend is, kan de gemeente niets voor ons doen. Maandag kan er pas weer gekeken worden hoe wij weer veilig kunnen wonen."

Eind vorig jaar zat Olivares thuis toen hij een scheur in zijn plafond zag ontstaan. Uit onderzoek van een onafhankelijk bureau bleek dat er schade was aan de balkenconstructie van de tussenvloer. De reparatie hieraan bleek niet genoeg om de nieuwe schade te voorkomen. Hoe het plafond verder kon doorscheuren is nog niet onderzocht, maar Olivares denkt dat het door de zware materialen komt die voor de verbouwing naar boven werden gebracht.

Bouwstop
Olivares wordt er moedeloos van: "Inmiddels is er gelukkig een bouwstop uitgeroepen. Ik ga nog één keer proberen met mijn bovenburen te praten, maar veel vertrouwen heb ik niet. De bovenburen zeiden dat de scheur de schuld van de aannemer is, dus dat zij niet voor de kosten op gingen draaien. Ik kan alleen maar hopen dat zij dit gaan vergoeden."

Een stuk plafond is naar beneden gekomen Beeld Jelle de Ru
Een stuk plafond is naar beneden gekomenBeeld Jelle de Ru

Een woordvoerder van de gemeente zei na de verzakking van twee weken geleden dat dit soort incidenten voorkomen moeten worden. "Dit geval is natuurlijk heel ernstig en er is duidelijk iets aan de hand met dit pand, maar wij blijven erbij dat de gemeente de vergunningen zorgvuldig verleent. De afgelopen zes jaar zijn er maar twee incidenten voorgevallen."

"Afgelopen woensdag werd nog door verscheidende politieke partijen gesproken hoe wij als stad om moeten gaan met de bouwwoede, maar voor alsnog zien wij als stadsdeel geen reden tot beleidswijziging."

Lees ook: Vergroten van een huis komt met een prijs in de Van Breestraat

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden