Opnieuw roep om meer politie in Amsterdam

Na de geweldsgolf van de laatste week in Amsterdam klinkt vanuit de politiek opnieuw de roep om meer en betere politie. 'De politie is minder wendbaar, terwijl criminelen dat juist wel zijn.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Meer politie, een slimmere politie of nog liever een combinatie van beiden: het zijn zo'n beetje de gedachten van de Amsterdamse politici na een week waarin na een periode van relatieve rust het geweld in Amsterdam plots oplaaide. Bij vier schietpartijen stierven vier mensen en raakten vier mensen gewond. Verdachten werden nog niet aangehouden.

Gaat er iets mis bij de politie? Toen in 2015 binnen korte tijd meerdere liquidaties werden gepleegd, was de Amsterdamse D66 bezorgd over de politiecapaciteit en over de competenties van rechercheteams.

Monocultuur
Ook nu vraagt D66-voorman Jan Paternotte zich af of de Amsterdamse recherche voldoende is toegerust om de georganiseerde misdaad te bestrijden. "Ik hoor van agenten dat de reorganisatie naar de nationale politie ondoordacht is aangepakt. Daardoor is de politie minder wendbaar, terwijl criminelen dat juist wel zijn."

PvdA-raadslid Sofyan Mbarki is verbaasd dat de daders konden wegvluchten. "Wij krijgen steeds te horen dat er veel meer politie op straat is dan voorheen. Ik ben wel benieuwd hoe dat zich verhoudt tot het feit dat we er blijkbaar niet op tijd bij zijn om mensen te pakken. Hebben we ingeleverd aan slagkracht?"

Mbarki pleit ook voor meer diversiteit bij de politie: "Er heerst een monocultuur, terwijl maatwerk nodig is." Partijgenoot en Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch herhaalde na het recente geweld zijn oproep tot het beter opleiden van agenten en het vergroten van de diversiteit bij de politie.

Selectie
SP-raadslid Peter Kwint heeft gezien dat het aantal allochtone agenten dat in Amsterdam wordt aan­genomen, fors is gedaald sinds de nationale politie de selectie uitvoert. "Ik wil ervoor pleiten om de expertise die we op dat gebied in Amsterdam in huis hadden, over te brengen op de nationale politie."

Opvallend is dat de problemen én de oplossingen die nu door Amsterdamse politici worden genoemd, ook al een jaar geleden werden aangedragen. Zijn de problemen hetzelfde gebleven of zijn de oplossingen niet creatief genoeg?

Paternotte: "We moeten voorkomen dat we na één heftige week zeggen dat we weer terug bij af zijn. Maar hebben we na de vorige discussie iets gedaan met die ideeën? Het antwoord is nee."

Zie ook: Week van ongekend geweld in Amsterdam

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden