Opnieuw poging tot woningkraak We Are Here

We Are Here heeft opnieuw geprobeerd een aantal woningen van Ymere te kraken, dit maal in de Stephensonstraat in Oost. De kraak is mislukt.

Jorien van der Keijl

In de straat ontstond een ruzie tussen twee medewerkers van Ymere en de We Are Here-groep. Die liep zo hoog op dat de woningcorporatie de politie inschakelde.

De agenten ter plaatse hebben niet ingegrepen, maar alleen voor de veiligheid garant gestaan, zegt een woordvoerder van de politie.

De officier van justitie besloot dat Ymere recht heeft op de woningen, omdat voor de uitgeprocedeerde asielzoekers geen zogeheten huisrecht gold. Dit zou wel het geval zijn geweest als ze de panden daadwerkelijk zichtbaar hadden bewoond.

Feiten verdraaien
"De woningen zijn van Ymere. En blijven van Ymere," zegt woordvoerder Coen Springelkamp van de woningcorporatie. "De situatie is verontrustend. We hebben melding gemaakt bij het Openbaar Ministerie en de gemeente. Onze collega's kunnen hun werk niet meer doen. Het is aan de politiek om de situatie rond deze groep op te lossen."

De woningcorporatie was sloten aan het plaatsen om de woningen verhuur klaar te maken, toen de We Are Here-groep binnendrong. Er ontstond daarna een schermutseling, volgens Springelkamp. "Het is bizar hoe de groep elke keer de feiten verdraait."

Vrede
Niets van waar, stelt een van de krakers van We Are Here. De woningen waren, volgens hem, al gekraakt door de groep. "Wij willen vrede, maar Ymere belde meteen de politie."

De huurcontracten voor beide woningen zijn getekend. Springelkamp: "De toekomstige bewoners zijn hun spullen al aan het pakken."

Vorige week kraakte de groep al tientallen woningen in de naastgelegen Rudolf Dieselstraat. Zaterdag organiseerde We Are Here een buurtbarbecue om de gemoederen in de straat wat te sussen.

De krakers hebben acht weken de tijd gekregen om de panden te verlaten. Volgens het OM is er vooralsnog onvoldoende grond om tot een spoedontruiming over te gaan.

Onrust over asielzoekers: 'Als niemand opendoet, kraken ze het'

Tip Het Parool
Heb je een nieuwsfoto van de kraakpoging? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden