Opnieuw meer grote evenementen aangemeld in Amsterdam

Bij de gemeente zijn voor dit jaar ruim driehonderd evenementen aangekondigd met meer dan tweeduizend bezoekers. Dat blijkt uit een rondgang van Het Parool langs de stadsdelen.

Door Patrick Meershoek
Springkussenfestival Westerpark, 2015 Beeld anp
Springkussenfestival Westerpark, 2015Beeld anp

De meeste evenementen zijn aangemeld in Nieuw-West: ruim honderd. Bijna de helft daarvan is gepland in Westpoort. Ook in Noord is het aantal meldingen groot met bijna zeventig festivals. Daarvan vinden de meeste plaats op en rond het NDSM-terrein.

Verreweg de meeste grootschalige evenementen staan ook dit jaar in het teken van dansen, eten en drinken. De piek van de evenementen ligt in de zomermaanden, maar ook voor Koningsdag zijn traditiegetrouw veel festivals aangemeld.

De aankondiging van een evenement betekent nog niet dat de organisator daadwerkelijk een vergunning heeft gekregen. Dat wordt later in het jaar bepaald. De gemeente werkt momenteel aan een nieuw evenementenbeleid, dat uitgaat van een betere spreiding van de drukte over het jaar en over de stad.

Bij de start van 2015 waren bij de zeven stadsdelen 284 grootschalige evenementen aangemeld. Daarvan zijn er uiteindelijk 164 doorgegaan. Met dit jaar ruim driehonderd aanvragen lijkt het aantal grootschalige evenementen in Amsterdam dus te blijven groeien.

Dat vorig jaar niet alle aangemelde evenementen plaatsvonden, werd veroorzaakt doordat veel organisatoren bij verschillende stadsdelen een aanvraag deden voor een en hetzelfde evenement. Andere festivals gingen niet door omdat de gemeente het te druk vond in een bepaalde periode.

Aantal evenementen per stadsdeel:

Nieuw-West: 102
Noord: 69
West: 18
Zuid: 39
Zuidoost: 18
Centrum: 25
Oost: 34

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden