Update

'Opnieuw kijken naar beveiliging Europride en Vierdaagse'

Gemeenten en veiligheidsdiensten zullen na de aanslag met een vrachtwagen in Nice opnieuw kijken naar de beveiliging van evenementen in Nederland. 

Korpschef Erik Akerboom. Beeld anp
Korpschef Erik Akerboom.Beeld anp

'We kijken samen met de gemeenten en de partijen die daar over de veiligheid waken naar de Europride in Amsterdam en de Vierdaagse," zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, tegen de NOS.

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie zei eerder op vrijdag op NPO Radio 1 dat 'alles tegenwoordig een wapen is'.

Onder leiding van Dick Schoof zullen alle betrokken diensten opnieuw kijken of de (meestal onzichtbare) beveiligingsmaatregelen afdoende zijn. "Je ziet nu toch iets anders," aldus Akerboom over het gebruik van de vrachtwagen.

Explosieven
Hij liet weten dat het de bedoeling is dat evenementen "in principe" niet worden afgezegd. "We willen dat het leven weer normaal wordt."

De aanslag in Nice noemt Akerboom afschuwelijk. "Je denkt meteen aan de families die ontwricht zijn. Ik wens mijn Franse collega's veel sterkte en leef mee. Ook intern besteden we hier aandacht aan."

Akerboom zegt dat hij er niet aan moet denken dat de vrachtwagen ook nog met explosieven was geladen.

Geen concrete aanwijzingen
Rond de Vierdaagse hebben gemeente, politie en de organisatie van het wandelevenement met de bijbehorende Vierdaagsefeesten de komende week nauw overleg over de veiligheidsmaatregelen, zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.

Hij wijst erop dat er al jaren veiligheidsmaatregelen zijn rondom het evenement wegens het substantiële dreigingsniveau. "Ik heb er met afschuw kennis van genomen. Voor menigeen zal Nice ongetwijfeld effect hebben op de wijze waarop de Vierdaagse wordt beleefd."

Bruls zegt geen concrete aanwijzing te hebben dat er iets te gebeuren staat tijdens het grootste wandelevenement ter wereld. Er lopen vanaf dinsdag circa 50.000 mensen mee. De Vierdaagsefeesten, die zaterdag al beginnen, trokken vorig jaar ongeveer 1,5 miljoen mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden