Plus

Opnieuw incident met toerist uit raam: 'Er speelt altijd meer'

Een Franse jongen raakte deze week gewond toen hij onder invloed van drugs uit het raam van een hostel viel of sprong. Dat is niet voor het eerst.

Lex Boon
Een traumahelikopter landde maandagmiddag op de Dam, nadat iemand in de Barndesteeg uit het raam was gevallen. Beeld .
Een traumahelikopter landde maandagmiddag op de Dam, nadat iemand in de Barndesteeg uit het raam was gevallen.Beeld .

De camera die bij de entree boven de meters­hoge deur van het City Shelter Hostel hangt, heeft vastgelegd hoe de Franse toerist op de stenen in de Barndesteeg terechtkwam.

Wat er in de seconden daarvoor gebeurde, op de eerste verdieping van het hostel tussen de Nieuwmarkt en de Oudezijds Achterburgwal, is onbekend. De jongen moet zijn gevallen of zijn gesprongen.

Wat wel zeker is: er waren drugs in het spel. Ook duidelijk: de jongen heeft geluk gehad dat hij het heeft overleefd.

Medewerkers van het hostel waren binnen een paar seconden bij hem, belden 112 en niet veel later landde een traumahelikopter op de Dam om medische assistentie te verlenen.

Met een ambulance is de jongen naar het ziekenhuis gebracht, waar hij aan zijn verwondingen is behandeld. Van zijn reisgenoot heeft het hostel gehoord dat het slachtoffer alleen 'het een en ander' heeft gebroken.

Regelmatig loopt het slechter af. In de afgelopen jaren kwamen in Amsterdam zeker drie toeristen om het leven na een sprong of val onder invloed van drugs.

Christelijke gastvrijheid
Het City Shelter Hostel is een van de twee jeugdherbergen in de stad die worden gerund door vrijwilligers van de christelijke organisatie Tot Heil des Volks. De twee vestigingen ontvangen samen 40.000 gasten per jaar.

Doordat er geen alcohol wordt geschonken, roken en drugs­gebruik niet zijn toegestaan en de hostels vrij expliciet de 'christelijke gastvrijheid' vermelden, trekken ze over het algemeen de jonge toerist die niet voor de coffeeshops komt.

Voor de ramen staan geen hekjes, zoals bij sommige andere hostels. Vanwege monumentale eisen kan dat waarschijnlijk ook niet. Bovendien is er altijd een plek om te springen: in het hostel bij het Vondelpark sprong een paar jaar geleden iemand vanaf het trappenhuis.

Slechte trip
Het City Shelter Hostel heeft contact met de familie van het slachtoffer, maar weet niet wat voor drugs er zijn gebruikt.

Dat maakt ook niet zo heel veel uit, zegt August de Loor van het Adviesburo Drugs, die dit soort zaken in het verleden heeft onderzocht.

"Bij nader onderzoek blijkt altijd dat er meer speelt. De slachtoffers zijn vaak al geestelijk uit balans, onder psychiatrische behandeling of gebruiken medicijnen. Het is altijd een combinatie van factoren, waarbij het gebruik van drugs de druppel is. En of ze dan cannabis, spacecake, truffels of xtc gebruiken, maakt niet zoveel uit. Elke drug die je gebruikt is een aanslag op lichaam en geest."

Volgens De Loor kan een slechte trip een paniekgevoel veroorzaken, waarbij 'het raam zich als een soort van uitweg aandient'. "Maar het kan ook gewoon zijn dat iemand te veel bravoure kreeg. Of in het raam zat en gewoon zijn evenwicht verloor."

Het ging de laatste jaren vaker mis

In 1988 overleed trompetlegende Chet Baker op de hoek van de Zeedijk, toen hij uit het raam van Hotel Prins Hendrik viel. Op zijn kamer en in zijn ­lichaam werden heroïne en cocaïne aangetroffen.

Exacte cijfers over hoe vaak dit soort ongevallen voorkomt zijn niet bekend. Bekend is dat bij toeristen­verblijven aan het Zandpad (2015), de Marnixstraat (2013) en het Damrak (2011) mensen de afgelopen jaren door sprongen en vallen onder invloed van drugs om het leven kwamen.

In de Linnaeusstraat (2017), Raadhuisstraat (2013) en Sint Annenstraat (2011) en aan de Kloveniersburgwal (2013) en Keizersgracht (2012) raakten toeristen de afgelopen jaren gewond bij soortgelijke ongelukken.

In juni 2011 werd een Australische toerist veroordeeld tot drie maanden cel. Een jaar eerder was hij na een joint en wat spacecake uit zijn hotelraam in de Kerkstraat gesprongen en boven op een Braziliaan terecht­gekomen, die een dwarslaesie opliep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden