Opnieuw financiële tegenvaller gemeente Amsterdam

Amsterdam heeft opnieuw een financiële tegenvaller van 2,56 miljoen euro te verwerken. De Rijksbelastingdienst stuitte bij controles in het verleden op meer fouten bij het heffen van loonbelasting, omzetbelasting in de stadsdelen Oost en West en het gebruik van het wagenpark in stadsdeel Centrum.

Ton Damen
De ingang van het Amsterdamse stadhuis. Beeld Floris Lok
De ingang van het Amsterdamse stadhuis.Beeld Floris Lok

Dit heeft het Amsterdams college vrijdag bekendgemaakt. De controles waren in 2012, maar de totale gevolgen zijn nu pas bekend geworden. De gemeentebegroting stevent hierdoor voor 2015 op een groter verlies af. De lopende rekening van de gemeente stond in december op negen miljoen euro negatief. De controles op omzetbelasting in het stadsdeel Zuidoost zijn nog in volle gang en worden dit jaar afgerond. Het college verwacht echter geen verdere tegenvallers.

De totale naheffing van de Rijksbelastingdienst bedraagt 5,91 miljoen euro. Dat is aanmerkelijk hoger dan waar aanvankelijk aan werd gedacht. De gemeenteraad was wel geïnformeerd over het feit dat de belastingdienst bij controles in stadsdelen fouten aantrof. Ook was bekend dat er een naheffing zou komen.

Inclusief rente
In de jaarrekening van 2014 werd, vooruitlopend op de bevindingen, een voorziening van 3,35 miljoen euro opgenomen. Maar dat bleek niet voldoende. Daar komt nu 2,56 miljoen euro bij, inclusief rente.

Het is de zoveelste keer dat Amsterdam financiële problemen moet rapporteren. In 2013 werd door Amsterdam, na een verkeerd geplaatste komma, 188 miljoen euro woonkostenbijdrage uitbetaald, in plaats van 1,8 miljoen euro, wat de bedoeling was. Vorig jaar bleek dat in de begroting van 2015 44 miljoen euro zoek is, en in die van dit jaar 51 miljoen euro.

Wethouder Udo Kock (D66) liet vrijdag nadrukkelijk weten dat de Rijksbelastingdienst inmiddels uit het toezicht is teruggetreden vanwege de extra maatregelen die Amsterdam heeft getroffen om de eigen financiële controles te verbeteren.

Zorgelijk
De oppositie in de gemeenteraad reageert verontrust op de nieuwe financiële tegenvallers. Carolien de Heer (PvdA) vindt het zorgelijk dat de stad dieper in de rode cijfers terecht komt. "En er is ook nog steeds geld zoek." Marijke Shashavari (CDA) ziet in de overschrijdingen een steeds terugkerend fenomeen: "Wat doet het college om nieuwe problemen te voorkomen?"

Het raadslid Femke Roosma (GroenLinks) zegt dat zij zelf al eerder waarschuwde voor tegenvallers. "Waarom zouden de problemen alleen in West en Oost voorkomen? Zo lang de Belastingdienst zoekt, kan die op nieuwe zaken stuiten. Ik heb zelfs aangedrongen op een hogere financiële voorziening."

De collegefracties hebben in de meerderheid nog geen commentaar beschikbaar. De SP zegt er vooral op te vertrouwen dat het college voldoende maatregelen treft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden