Opnieuw filmen reanimatie: 'Hulp verlenen onmogelijk gemaakt'

Weer is de politie gehinderd door filmende omstanders tijdens een reanimatie. Agenten vinden het onbegrijpelijk. Het Rode Kruis hoopt dat mensen bewust worden van de impact van het filmen.

Agenten reanimeerden gisteren een man op de Ferdinand Bolstraat, maar werden gehinderd door filmende omstanders. Beeld Politie Amsterdam Zuid De Pijp
Agenten reanimeerden gisteren een man op de Ferdinand Bolstraat, maar werden gehinderd door filmende omstanders.Beeld Politie Amsterdam Zuid De Pijp

Een 77-jarige man moest dinsdagmiddag rond half zes worden gereanimeerd en zat op dat moment in de tram in de Ferdinand Bolstraat. Volgens de politie ontstond er paniek in de tram.

Hoewel hulpdiensten snel ter plaatse waren, werd het levensreddende werk ze bijna onmogelijk gemaakt doordat mensen helemaal opgingen in hun foto- en filmactiviteiten, schrijft de politie op Facebook. Agenten zijn verbaasd over hoeveel mensen er stonden te fotograferen en te filmen tijdens hun werk.

Indenken
Bizar genoeg stopten mensen niet op verzoek van de agenten. "Zelfs nadat wij mensen fysiek aan de kant hadden geduwd, nam snel iemand anders de vrijgekomen plek in," schrijft de politie.

Het slachtoffer is uiteindelijk met een hartslag afgevoerd naar het ziekenhuis. De hulpverleners hopen dat de omstanders zichzelf nog eens achter hun oren krabben en zich indenken hoe het is als een naaste van hen op die manier wordt gefilmd, schrijft de politie. "Besef dat hulpverleners hierdoor het werk bijna onmogelijk wordt gemaakt.''

Ergernis
Het is bij lange na niet de eerste keer dat omstanders van een reanimatie of ongeval hun mobieltje erbij pakken om de boel te filmen, tot grote ergernis van de de hulpverleners.

Maar een publiekscampagne van het Rode Kruis ten spijt, een kentering in deze 'trend' lijkt er nog niet. "We weten nog niet wat het effect is van onze campagne, maar dit soort voorvallen laten zien dat het erg belangrijk is hier blijvend aandacht aan te besteden," zegt woordvoerder Iris van Deinse.

Sire, onder meer bekend om reclames over omgangsvormen, heeft het onderwerp op het lijstje staan als mogelijk thema voor een nieuwe campagne. "Vanuit de samenleving hebben wij dit aangedragen gekregen en het filmen van ongelukken en reanimatie is zeker iets waarvan wij vinden dat het niet kan," zegt projectmanager Yvonne Markman.

Maar het lijstje mogelijke onderwerpen is lang - in april hakt de stichting de knoop door.

Verbod
In Duitsland is het verboden om hulpbehoevenden zonder hun toestemming te fotograferen of te filmen. De boete daarvoor kan oplopen tot duizend euro.

In Nederland wordt door de politiek gesproken over het strafbaar stellen van het filmen van mensen in zo'n kwetsbare situatie. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft een initiatiefwetsvoorstel aangekondigd.

Hoewel de filmende omstanders zeer hinderlijk zijn, vindt de politie zo'n verbod niet nodig, zegt woordvoerster Mireille Beentjes. "Als een omstander de aanwijzingen van een agent niet opvolgt, kunnen we al ingrijpen."

De korpsleiding ziet meer heil in bewustwording bij mensen. "Daarom moedigen we individuele agenten ook aan om hun verhaal te delen, om te laten zien hoe het hun werk in de weg zit."

Lees ook: Filmen bij een ongeluk: wel of niet doen?

'Filmen na ongeluk op straat kan niet'

Bijna 90 procent van de Nederlanders vindt het niet acceptabel dat omstanders gewonden filmen na een ongeluk, bleek eerder uit een onderzoek dat het Rode Kruis liet uitvoeren. Toch zou een derde van de ondervraagden de filmers niet vragen daarmee te stoppen.

Verder stelt 68 procent dat er noodsituaties zijn waarin zij filmen door omstanders wel nuttig vinden. Beelden kunnen bijvoorbeeld dienen als bewijsvoering, bijvoorbeeld bij een misdrijf of ruzie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden