Opnieuw conflict FvD: statenlid uit fractie Noord-Holland

Opnieuw een conflict binnen Forum voor Democratie. Statenlid Robert Baljeu is dinsdagavond uit de fractie in Noord-Holland gezet. Volgens bronnen speelde mee dat hij een vertrouweling is van Henk Otten.

Daarmee is het conflict tussen Otten en Baudet overgeslagen naar de lokale afdeling. Baljeu was een vertrouweling van Otten en zou nu om die reden –net als Otten- naar de zijlijn zijn geduwd.

Otten zelf was eerder spil in een conflict in de top van de partij. In een interview in NRC haalde hij uit naar Thierry Baudet omdat die de partij een te ‘rechtse’ koers zou laten varen. Daarop werd Otten ontdaan van zijn penningmeesterschap en plek in het partijbestuur, nadat uitlekte dat hij zichzelf zonder overleg een betaling van 30.000 euro had gedaan.

Vertrouweling

Baljeu was een vertrouweling van Otten. Die had hem eind 2017 aangesteld als directeur van het partijbureau in Amsterdam, toen de vorige directrice op non-actief was gezet. Baljeu zou toen ook aan de slag zijn gegaan met het werven van kandidaat-politici voor Forum.

Maar daarin werd hij juist onlangs weer gepasseerd, toen Baudet nieuwe commissies in het leven riep om die taken te doen. Dat was duidelijk het herverdelen van het werk van Otten, waarbij er dus geen rol meer bleek voor Baljeu.

Het nieuwe conflict is lastig voor Baudet, want Baljeu kan zijn zetel in de Staten houden, zij het dat hij dan niet tot de FvD-fractie behoort. Op dat moment is FvD ook niet langer de grootste fractie meer in Noord-Holland.

Daarnaast staat Baljeu óók op de lijst voor de Eerste Kamer, die binnenkort wordt gekozen. Hij staat op plek 15, maar maakt kans om alsnog één van de dertien zetels te krijgen omdat een paar kandidaten vóór hem doorschuiven naar het Europees Parlement.

FvD-fractieleider in Noord-Holland, Johan Dessing, was onbereikbaar voor commentaar. Hij liet via Twitter slechts weten dat het gaat ‘om een interne fractieaangelegenheid waar verder geen mededelingen over worden gedaan’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden