Opnieuw blunder bij de fiscus

DEN HAAG - Opnieuw ligt de Belastingdienst onder vuur. Nu zou de fiscus honderdduizenden huurtoeslagen hebben uitgekeerd zonder de aanvragen te controleren.Staatssecretaris Jan Kees de Jager (CDA) kan er de klok op gelijkzetten: elke maand moet hij de Tweede Kamer uitleggen waarom er nu weer iets is misgegaan bij de Belastingdienst. Zijn het niet de belastingaangiften die door het systeem zijn vernield, dan is er wel weer wat met toeslagen die niet op tijd worden toegekend of loonaangiften van bedrijven die kwijt zijn geraakt.

Nu moet hij verklaren waarom een deel van de zorg- en huurtoeslagen de deur uit is gegaan zonder controle. De Belastingdienst staat al onder curatele van de Kamer vanwege de eerdere blunders. Elke paar maanden dient de staatssecretaris te rapporteren hoe de stand van zaken is bij de dienst; zijn er nog achterstanden met de verwerking van gegevens, hoe gaat het met de nieuwe computersystemen.

Politiek blijft de staatssecretaris telkens buiten schot. Dat komt omdat de Tweede Kamer in het verleden zelf steeds weer nieuwe taken bij de Belastingdienst op het bordje schoof. De Belastingdienst is overbelast en de diverse computersystemen die nodig zijn voor de taakuitbreidingen sluiten niet goed op elkaar aan.

Het wegsturen van het 'poppetje' lost hier niets op, zegt Johan Remkes, Tweede Kamerlid voor de VVD. ''Het gaat mij als lid van de oppositie niet om het aanpakken van de staatssecretaris. De vraag is: wat moet er gebeuren om de zaak bij de Belastingdienst op orde te brengen. Dat is een technische kwestie. De politieke wil heeft De Jager wel. En daar gaat het om.''

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, partijgenoot van De Jager, vindt het niet zo spannend dat is gebleken dat de Belastingdienst niet bij elke huurtoeslag nagaat of de opgegeven huur ook juist is. ''Ze passen een risicoselectie toe, waarop wel wordt gecontroleerd. Ik wil weten hoe die werkt. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat je geen aanvragers controleert die op hetzelfde adres wonen en dezelfde huur opgeven als een paar jaar geleden.''

De Belastingdienst zelf ziet geen reden om de controle aan te scherpen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.