Update

Opnieuw blanke agent vrijuit na dood zwarte Amerikaan

Opnieuw is in de Verenigde Staten grote beroering ontstaan over de beslissing van een jury om een blanke politieman uit New York niet te vervolgen voor de dood van een zwarte Amerikaan tijdens zijn arrestatie.

Redactie
Demonstranten in New York zijn uit protest over de beslissing van de jury een blanke agent niet te vervolgen stil op de grond gaan liggen. Beeld getty
Demonstranten in New York zijn uit protest over de beslissing van de jury een blanke agent niet te vervolgen stil op de grond gaan liggen.Beeld getty

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei na de omstreden jurybeslissing zelf een onderzoek te zullen starten naar de omstandigheden die tot de dood van Eric Garner hebben geleid. Dat heeft de minister van Justitie Eric Holder bevestigd.

'Onze aanklagers zullen een onafhankelijk, grondig, eerlijk en snel onderzoek uitvoeren', zei Holder. 'Naast ons eigen onderzoek worden ook alle gegevens bekeken die zijn verzameld tijdens het lokale onderzoek.' Holder noemde de dood van Garner een 'tragedie'.

De zaak vertoont sterke overeenkomsten met die in de plaats Ferguson, waar een jury eind vorige maand besloot een agent niet te laten vervolgen. Daarop braken hevige rellen uit.

Fatale wurggreep
In New York gaat het om de 43-jarige Eric Garner die op 17 juli werd aangehouden voor de illegale verkoop van sigaretten op straat. De boomlange Garner werd door zeker vier agenten tegen de grond gewerkt waarna een van de politiemannen, Daniel Pantaleo, hem in een fatale wurggreep nam.

Garner verloor het bewustzijn en overleed op weg naar het ziekenhuis. Een medische onderzoeker van de stad New York noemde de dood van Garner een moord.

Persconferentie De Blasio
Na de dood van Garner gingen demonstranten in New York de straat op, maar zij hielden zich toen rustig. Omdat in Ferguson de rellen wel uit de hand liepen, bereidt de New Yorkse politie zich voor op mogelijk hardere protesten. Burgemeester Bill de Blasio, die zijn geplande jaarlijkse optreden om de kerstverlichting op Rockefeller Center aan te steken annuleerde en een persconferentie hield, riep op om vreedzaam te betogen.

'De uitspraak van vandaag is er een die velen in onze stad niet hebben gewild en die velen zeer droevig stemmen', zei hij in een verklaring. 'Maar New York heeft een trotse en krachtige traditie om van zich te laten horen door middel van vreedzaam protest.'

De burgemeester van New York, Bill de Blasio tijdens een persconferentie. Beeld ap
De burgemeester van New York, Bill de Blasio tijdens een persconferentie.Beeld ap

Hoewel Pantaleo vooralsnog dus niet zal worden vervolgd, moest hij na het fatale incident wel zijn wapen inleveren en mag hij sindsdien alleen nog administratief werk verrichten voor de politie. Ook kan hij nog gestraft worden voor het overtreden van de politieregels. Het is volgens de interne regels verboden om arrestanten in een wurggreep te nemen.

Niet gelijkwaardig
President Barack Obama ging niet specifiek op de zaak in, maar zei wel dat het besluit van de jury 'het vermoeden van veel minderheden voedt dat de politie hen niet als gelijkwaardig beschouwt en als zodanig behandelt. 'We zullen niet rusten voordat er meer vertrouwen bestaat tussen de bevolking en de wetshandhavers', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden