Opnieuw arrestatie in moordzaak John Mieremet

In het onderzoek naar de liquidatie van crimineel John Mieremet is opnieuw een verdachte gearresteerd.

ANP
John Mieremet werd in Thailand geliquideerd. Beeld anp
John Mieremet werd in Thailand geliquideerd.Beeld anp

Nadat de afgelopen weken al de Amsterdamse Jurmaine B. was aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Mieremet is nu een tweede man opgepakt: Ozgür C., een Alkmaarder van Turkse komaf.

De aanhoudingen passen in de theorie van justitie: Dino Soerel, Willem Holleeder en Stanley Hillis gaven opdrachten voor liquidaties waarvan sommigen door een groep Turkse Alkmaarders werden uitgevoerd. Tussenpersonen regelden de details. In die gedachte passen volgens justitie onder andere de liquidaties op Endstra en John Mieremet, die in november 2005 in de Thaise badplaats Pattaya werd doodgeschoten.

Justitie vervolgt Willem Holleeder voor het geven van de moordopdrachten.

Ingewikkeld
Vorige week werden de bekende Amsterdamse criminelen Donald G. en Dino Soerel aangehouden voor de moord op Endstra, Dat ligt ingewikkeld: Soerel wordt wél verdacht van betrokkenheid bij de moord op Endstra, maar níet van betrokkenheid bij de moord op Mieremet. Justitie ziet hem wél weer als lid van de criminele organisatie die als oogmerk had Endstra en Mieremet te vermoorden. Het is niet eenvoudig.

De nu aangehouden Ozgür C. is in 2015 door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op Endstra, nadat justitie 14 jaar cel had geëist.

De recherche meende dat Ozgür C. vanuit een busje (waarin een kruk voor een kijkgat stond) doelwit Endstra had geobserveerd en dat hij de moord samen met zijn neef Ali N. had voorbereid. Een inmiddels overleden Rus zou de dodelijke schoten hebben gelost.

Getuige
Ook neef Ali N. werd vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie is tegen beide vrijspraken in beroep.

Justitie zoekt de daders van de moord op Mieremet dus in dezelfde hoek. Al jaren geleden werd vastgesteld dat C.'s neef Ali N. ten tijde van de moord op Mieremet in Thailand was, voor enkele dagen.

De omstreden getuige Hidir Korkmaz beweerde dat de groep in opdracht van Soerel, Hillis en Willem Holleeder liquidaties uitvoerden, maar zijn getuigenis werd door de rechtbank in de moordzaak van Endstra terzijde geschoven. Het gerechtshof achtte Korkmaz wél betrouwbaar in de Passage-zaak. Korkmaz kwam in 2017 bij een mysterieus visongeluk om het leven.

Ozgür C. is óók aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van een Turkse man, in 2006 in Tilburg. Ook de eerder aangehouden Jurmaine B. wordt verdacht van betrokkenheid bij die liquidatie, naast die van Endstra en Mieremet. C.'s raadsman Nico Meijering meent dat justitie geen nieuw bewijs heeft tegen zijn cliënt. "Het lijkt de gewoonte te worden op basis van oude wijn in nieuwe zakken mensen opnieuw te arresteren. Dat heb ik in dertig jaar advocatuur niet eerder gezien."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden