Opnieuw activiste geliquideerd

De advocaat Stanislav Markelov werd in januari van dit jaar op straat in Moskou doodgeschoten, samen met een vrouwelijke stagiaire van de Novaja Gazeta, die hem die dag toevallig vergezelde. Foto EPA Beeld
De advocaat Stanislav Markelov werd in januari van dit jaar op straat in Moskou doodgeschoten, samen met een vrouwelijke stagiaire van de Novaja Gazeta, die hem die dag toevallig vergezelde. Foto EPA

MOSKOU - Opnieuw is een voorvechtster van de mensenrechten in Rusland vermoord. Natalia Estemirova (50) werd gistermorgen voor haar woning in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny ontvoerd. Zij werd enkele uren later dood teruggevonden.

Haar lijk lag tachtig kilometer van Grozny langs de kant van een weggetje, net over de grens met de buurrepubliek Ingoesjetië.

Estemirova werd volgens de eerste bevindingen van het onderzoek gedood met twee kogels, die haar vanaf korte afstand in het hoofd troffen. Haar tas, met daarin haar paspoort en een aantal documenten, werd niet ver van het lichaam teruggevonden.

Estemirova werkte voor de Russische groep Memorial. Zij was bevriend met de journaliste Anna Politkovskaja van de Russische oppositiekrant Novaja Gazeta, die eveneens befaamd was om haar onderzoek naar schendingen van de mensenrechten in Tsjetsjenië. Politkovskaja werd in oktober 2006 in Moskou doodgeschoten in de hal van het flatgebouw waar ze woonde. De dader noch de opdrachtgever voor de moord werden gevonden.

Politkovskaja en Estemirova werkten onder anderen samen met de advocaat Stanislav Markelov. Hij werd in januari van dit jaar op straat in Moskou doodgeschoten, samen met een vrouwelijke stagiaire van de Novaja Gazeta, die hem die dag toevallig vergezelde.

Voor direct betrokkenen bij het werk van Estemirova lijdt het geen twijfel wie de opdracht tot de liquidatie heeft gegeven. Volgens de adjunct-directeur van Memorial, Tatjana Kasatkina, zit de huidige president van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov achter de moord. In The New York Times zegt zij: ''Natalia werd al enige tijd bedreigd. Door haar te laten vermoorden, heeft Kadyrov een boodschap aan de mensenrechtenorganisaties gestuurd: 'Ik duld jullie niet'.''

Hetzelfde standpunt huldigt de voorzitter van Memorial, Oleg Orlov. In een verklaring op de website van de organisatie schrijft hij: ''Ik weet, en ik weet het zeker, wie schuldig is aan de moord op Natalia. Zijn naam is Ramzan Kadyrov.''

De Russische president Dmitry Medvedev liet via zijn woordvoerder weten dat de moord op Estemirova hem 'met woede heeft vervuld'. Probleem voor Medvedev is dat Kadyrov een trouwe vazal is van het Kremlin - en van Medvedevs voorganger Vladimir Poetin - bij het neerslaan van de rebellie in Tsjetsjenië, waarin hij van Moskou de vrije hand kreeg.

De moord op Estemirova werd gepleegd enkele uren nadat mensenrechtengroepen in Moskou een dik rapport openbaar hadden gemaakt waarin onder anderen Poetin verantwoordelijk wordt gesteld voor misdaden tegen de mensheid die in Tsjetsjenië zijn gepleegd.

Het Witte Huis riep in een verklaring de Russische regering op de verantwoordelijken voor 'deze gruwelijke moord' op te sporen en te berechten. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden