Opnieuw acties Boa's na geweld tegen handhaver

Amsterdamse handhavers gaan vanaf donderdag weer actievoeren. Ze willen meer verdedigingsmiddelen zoals pepperspray en een wapenstok, zodat ze hun werk veilig kunnen uitoefenen. De Nederlandse Boa Bond zinspeelt ook op een actie tijdens Koningsdag.

Een Amsterdamse handhaver aan het werk in de avond. Beeld Rink Hof
Een Amsterdamse handhaver aan het werk in de avond.Beeld Rink Hof

De komende week, met uitzondering van het weekend, zullen de Amsterdamse bijzonder opsporingsambtenaars (boa's) actievoeren onder het motto 'geen verdedigingsmiddelen, geen bonnen'. Net als bij eerdere protesten worden dus geen boetes uitgedeeld, maar wordt wel opgetreden bij excessen en onveilige situaties.

Hoewel burgemeester Femke Halsema eerder dit jaar heeft toegezegd dat de Amsterdamse handhavers een zogenoemde bodycam - een kleine draagbare camera op het uniform - krijgen, is dat volgens de boa's niet genoeg om hun veiligheid te vergroten. In een gezamenlijke reactie noemden ze de beslissing van Halsema 'zeer teleurstellend'.

Volgens de bond zijn de wapenstok en pepperspray ook nodig. 'Deze middelen hebben namelijk een preventieve werking en kunnen in uiterste nood afstand en rust creëren,' valt te lezen in de aankondiging. 'De boa's staan namelijk vaak in plaats van de politie in de frontlinie, alleen met een 'lege riem'. Zoals een bouwvakker zonder veiligheidshelm.'

Geweld tegen boa
"Dit weekend was het weer raak," zegt Eric Lakenman van de Nederlandse Boa Bond in een telefonische toelichting. "Als ondersteuning bij een aanhouding van de politie is tijdens het afzetten van de locatie een boa neergehaald. Vanwege het lopende onderzoek kan ik hier niet meer over zeggen."

Het wordt tijd dat "de driehoek" nu écht gaat inzien welke rol de handhavers spelen, vindt Lakenman. "Eerdere acties hebben ervoor gezorgd dat we de aandacht kregen die we wilden. Er wordt nu serieus over ons gesproken en er is beweging, maar we zien ook dat het niet genoeg is."

Actie tijdens Koningsdag
De Boa Bond heeft daarom naast de acties komende week ook aangekondigd in actie te komen tijdens Koningsdag. Ook dan worden de gehele dag geen bonnen uitgedeeld en van 18.00 tot 21.00 uur leggen de handhavers al hun werk neer.

De keuze is op Koningsdag gevallen omdat dit een openbare orde-evenement is waar veel boa's bij worden ingezet. "Terwijl de politie en politiek juist zeggen dat boa's niet handhavers van de openbare orde zijn, maar van de openbare ruimte. Daarom zouden wij geen verdedigingsmiddelen nodig hebben."

Maar waarom dan de actie beperken tot een paar uur? "Het moment dat Amsterdam leegloopt, is het drukst," aldus de voorzitter van de vakbond. "Politie en boa's zijn die uren afhankelijk van elkaar om een goede uitloop te regelen. Het wordt tijd dat ook de politie en de politiek gaan inzien hoe belangrijk wij zijn voor de openbare orde. Dat signaal willen we zo afgeven, zonder het feest te verpesten."

Reactie burgemeester Halsema

"De Amsterdamse driehoek heeft onlangs nog gesproken over verdedigingsmiddelen voor BOA's. Dit heeft niet geleid tot een ander standpunt dan dat het geweldsmonopolie bij de politie ligt.

De zorgen van BOA's over hun veiligheid hebben onze aandacht. Wij doen er alles aan, binnen onze macht, om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van handhavers te verbeteren.

Wij blijven met handhavers en de betrokken bonden in gesprek. Deze zomer krijgen de eerste 100 BOA's een bodycam. We hebben duidelijke afspraken met de bonden gemaakt over onder meer de lengte en duur van de acties de komende twee weken. Over Koningsdag spreken we op een later moment nog met de bonden."

De burgemeester liet eerder al weten dat de actievoerders zich wat haar betreft moeten richten tot de minister van Justitie en Veiligheid. Volgens haar gaat het om een landelijk conflict "dat ze op Amsterdamse grond willen uitvechten. Het is de bevoegdheid van de minister om te besluiten over geweldsmiddelen en bevoegdheden van boa's".

(Door: Olga Ketellapper)

Lees ook: Boa's willen wapenstok: 'Soms telt elke seconde'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden