Opnieuw aardbeving Groningen

Opnieuw is er in Groningen een aardbeving geweest. De beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter en deed zich voor om 03.33 uur in de nacht van dinsdag op woensdag. Het epicentrum lag in Zeerijp, in de gemeente Loppersum. Dat heeft een woordvoerster van het KNMI gezegd.

redactie
Seismograaf bij het KNMI in De Bilt. Beeld anp
Seismograaf bij het KNMI in De Bilt.Beeld anp

Tientallen Groningers maakten melding van deze beving. Inwoners van Loppersum en de omliggende dorpen in het noordoosten van de provincie gaven via een speciale app van RTV Noord door dat ze een beving hadden gevoeld.

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) in Assen kreeg op woensdagochtend 15 meldingen binnen van mensen die zeiden dat hun woning door de recente aardschok is beschadigd. Volgens een woordvoerder van de NAM ging het vooral om scheuren en schade aan pleisterwerk. Hij verwacht dat er woensdag en de komende dagen nog meer meldingen binnen zullen komen. Alle schades werden online gemeld.

Gaswinning
Het is niet de eerste keer dat er rond Loppersum aardschokken zijn. Algemeen wordt aangenomen dat die veroorzaakt zijn door gaswinning in het gebied. Meestal veroorzaken die scheuren in muren in woningen en andere gebouwen.

Onlangs maakte minister Henk Kamp van Economische zaken (EZ) bekend de komende tijd de ontwikkelingen van huizenprijzen in het aardbevingsgebied in Groningen nauwlettend in de gaten te houden. Kamp liet in totaal 11 onderzoeken verrichten om aan het einde van dit jaar een besluit te kunnen nemen over de gaswinning in het Groningen-veld.

Grote onrust
In januari van dit jaar ontstond grote onrust in de regio nadat was gebleken dat de gaswinning door de Nederlandse Aardolie Maatschappij in Groningen kan leiden tot zwaardere aardbevingen.

Eerder werd aangenomen dat de trillingen niet sterker zouden worden dan 3,9 op de schaal van Richter. In het rapport van januari kwam naar voren dat in de toekomst de kracht van een beving bij het Groningen-veld wel eens kan uitkomen op 4 tot 5.

RTV Noord heeft een eigen systeem gemaakt om de bevingen snel te kunnen melden: de actuele aardbevingskaart.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden